Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Να αναληφθεί το κόστος από το κράτος

Η απόκτηση παιδιού είναι ανθρώπινο δικαίωμα, τόνισε στη Βουλή ο Π. Κοσιώνης

Την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εξόδων για τις επεμβάσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο.

Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι ότι οι δαπάνες θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου θα υποχρεωθούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και η κοινωνική πρόνοια να αναλάβουν τα έξοδα. Επίσης η αρμόδια Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή που θα ιδρυθεί θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των δαπανών εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πρόταση να καθοριστεί το όριο ηλικίας της γυναίκας για εξωσωματική στο 50ό έτος από το 55ο που όριζε το νομοσχέδιο.

Ο Π. Κοσιώνης είπε ότι το δημογραφικό πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας και ανέφερε ότι η πολιτεία δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Ανακοίνωσε ότι το κόστος της γονιμοποίησης ξεκινάει από 5 έως 30 εκατομμύρια δρχ. και από τις πράξεις που γίνονται μόνο το 25% πραγματοποιείται στο δημόσιο φορέα. Και με το συζητούμενο νομοσχέδιο, είπε, αφήνεται ο ιδιωτικός τομέας να δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό αποκομίζοντας τεράστια κέρδη με αμφίβολη μάλιστα αποτελεσματικότητα.

Από τη στιγμή, κατέληξε, που είναι ανθρώπινο δικαίωμα η απόκτηση παιδιού, πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να καλυφθούν οι ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς λογικές επιχειρηματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ