Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι συμβασιούχοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο»

Συνεχίζει η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας να χρησιμοποιεί τους συμβασιούχους που και η ίδια δημιούργησε συναινώντας στην κυβερνητική πολιτική της μερικής απασχόλησης και της έκτακτης εργασίας, επαναφέροντας την απειλή ότι οι δήμοι δε θα προχωρήσουν στη μονιμοποίησή τους αν η κυβέρνηση δεν καλύψει το κόστος μισθοδοσίας τους και τις δαπάνες λειτουργίας των αρμοδιοτήτων στις οποίες απασχολούνται.

Με χτεσινή επιστολή της προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Π. Δούκα, η ΚΕΔΚΕ χαρακτηρίζει «παρελκυστική και απαράδεκτη την τακτική του υπουργείου», καθώς παρότι στην τελευταία μεταξύ τους συνάντηση, πριν από μία βδομάδα, είχε συμφωνηθεί άμεσα να εκτιμηθεί και να λυθεί το πρόβλημα, τελικά η ηγεσία του υπουργείου θα τους δεχτεί στις 13 Δεκέμβρη. Αυτό - εκτιμά η ΚΕΔΚΕ - «αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος και της ανάγκης εγγραφής στον προϋπολογισμό των απαιτούμενων πόρων προκειμένου να μην οδηγηθούν οι ΟΤΑ σε πλήρες αδιέξοδο».

Γεγονός είναι ότι με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που μεταφέρουν κρατικές αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς πόρους, αλλά και της ΚΕΔΚΕ που συνηγόρησε σε αυτή την πολιτική για να έρθει εκ των υστέρων να διαμαρτυρηθεί, οι δήμοι έχουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα, τη «λύση» του οποίου κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ - όπως φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριό της - βλέπουν στην επιβολή φόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΚΕ στη χτεσινή επιστολή της παρέθεσε μια σειρά στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των συμβασιούχων στις μεταφερόμενες υπηρεσίες και στα διάφορα προγράμματα (σχολικοί φύλακες, ΚΕΠ, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΑμΕΑ, δομές κοινωνικού χαρακτήρα και δημοτική Αστυνομία) και το κόστος αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέχρι το Δεκέμβρη του 2005 οι συμβασιούχοι που αναμένεται να μονιμοποιηθούν ανέρχονται σε 16.805 και το αντίστοιχο κόστος μισθοδοσίας σε 260,7 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2008, οι συμβασιούχοι υπολογίζεται να ανέλθουν σε 35.774 και οι δαπάνες που θα βαρύνουν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς σε 781,1 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ετήσιο κόστος συνολικά των δήμων για τους σχολικούς φύλακες ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, για τους δημοτικούς αστυνομικούς σε 25.000 ευρώ και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες σε 20.000 ευρώ.

Το θέμα των οικονομικών θα τεθεί σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Στο μεταξύ, συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, πραγματοποιούν σήμερα οι δήμαρχοι της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ