Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- «Μάχες» δίνουν από χτες οι δικηγόροι του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, προσπαθώντας ν' ανατρέψουν δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας ο πρώην δικτάτορας είναι σε θέση να περάσει από δίκη κατηγορούμενος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νομικοί εκπρόσωποι του Πινοσέτ κατάφεραν ν' αναστείλουν απόφαση να τεθεί ο πρώην δικτάτορας σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Πινοτσέτ κατηγορείται από το δικαστή Χουάν Γκούζμαν για απαγωγές και φόνους πολιτικών του αντιπάλων την περίοδο 1973 έως 1990. Η απόφαση αφορά τη λεγόμενη «Επιχείρηση Κόνδορας» - εκστρατεία έξι νοτιοαμερικανικών κυβερνήσεων κατά των κομμουνιστών και των αριστερών τη δεκαετία του '70. Κατά του Πινοτσέτ εκκρεμούν και άλλες κατηγορίες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Νικ Γκρίφιν, ηγέτη του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP), ως ύποπτο για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του BNP, το οποίο στις ευρωεκλογές του Ιούνη συγκέντρωσε ποσοστό ψήφων περίπου 5%.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Θρήνο μεταξύ των οπαδών του προκάλεσε ο θάνατος του λαοφιλούς ηθοποιού και διεκδικητή της προεδρίας το Μάη Φερνάντο Πόου τζούνιορ στις Φιλιππίνες. Ο Τύπος υποβάθμισε όλες τις άλλες ειδήσεις, περιλαμβανομένων των εξαιρετικά φονικών πλημμυρών και της βομβιστικής επίθεσης με 15 νεκρούς, αφιερώνοντας τα πρωτοσέλιδά τους στον εκπλιπόντα, αποκαλούμενο και «βασιλιά», φίλο της Ιμέλντα Μάρκος και με αμερικανική υπηκοότητα πολιτικό.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Σε συμφωνία για τη λήψη και νέων δανείων ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Τουρκία συμφώνησαν χτες η κυβέρνηση Ερντογάν και το ΔΝΤ. Διαδοχικές κυβερνήσεις προβαίνουν σε μια πολιτική υπερδανεισμού σε συνδυασμό με την προσέλκυση κερδοσκοπικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια και οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο η χώρα να μετατραπεί σε «δεύτερη Αργεντινή», αν αυτά βγουν βίαια από τη χώρα, κατά το υπόδειγμα του 1999.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα «εάν οι διαπραγματεύσεις γίνουν σε βάση ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού, όπως τώρα με τους Ευρωπαίους», δήλωσε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαράζι.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Το 60% του συνολικού πληθυσμού (περίπου 3.000.000) της Λιβερίας, ανάμεσά τους μικρά αγόρια και κορίτσια, υπέστη σεξουαλικές κακοποιήσεις κατά τον εμφύλιο της περιόδου 1999-2003, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας στη Λιβεριανή πρωτεύουσα.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Μετά την προχτεσινή δολοφονία δύο εργαζομένων της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά» στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε αναστολή όλων των εκεί επιχειρήσεων αρωγής μέχρις ότου ανακοινωθεί το πόρισμα σχετικής έρευνας που διενεργεί η στρατιωτική αποστολή της «Αφρικανικής Ενωσης».

ΠΑΛΕ.-- Σερβικός ραδιοσταθμός μετέδωσε χτες ότι ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Βίνκο Παντούρεβιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, μεταβαίνει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

ΤΟΚΙΟ.-- Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ τάραξε χτες το βόρειο ιαπωνικό νησί, Χοκάιντο, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ατόμων και μικρές υλικές ζημιές. Στο μεταξύ, έρευνες για φυσικό αέριο σε (διεκδικούμενη και από την Κίνα) περιοχή ανατολικώς της Κίτρινης Θάλασσας ανακοίνωσε χτες η ιαπωνική κυβέρνηση, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό νομοσχέδιο στον προϋπολογισμό, με προβλεπόμενα σχετικά κονδύλια ύψους 219 εκατ. δολαρίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να προσαχθεί σε δίκη ο Πινοτσέτ (2000-03-20 00:00:00.0)
Οριστικά ελεύθερος ο δικτάτορας (2000-03-03 00:00:00.0)
Ελεύθερος... για «ανθρωπιστικούς λόγους» ο δικτάτορας (2000-01-13 00:00:00.0)
Κρίνεται για «ανθρωπιστικούς λόγους» (2000-01-05 00:00:00.0)
Αγωνία για την απόφαση (1998-11-13 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκές "κυκλωτικές κινήσεις" (1998-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ