Σάββατο 8 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ
Πολιτική παρέμβαση εκ του πονηρού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με το δικαίωμα του παγκόσμιου κυρίαρχου - όπως θεωρούν τον εαυτό τους οι Αμερικανοί - να κρίνει τους πάντες και τα πάντα σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται στην τελευταία του έκθεση για τον αντισημιτισμό και αναφέρεται σε αντισημιτικά - όπως τα ονομάζει - περιστατικά, που έλαβαν χώρα στη χώρα μας. Η έκθεση καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2003 έως το Δεκέμβρη του 2004.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση επισημαίνονται τρία συγκεκριμένα περιστατικά βανδαλισμού που σημειώθηκαν σε εβραϊκά μνημεία των Ιωαννίνων το 2003, αλλά και ανάλογο περιστατικό κατά του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το Φλεβάρη του ίδιου έτους. Τονίζεται πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες, προσφέρει προστασία σε εβραϊκές οργανώσεις που το έχουν ζητήσει, και δίνει έμφαση στο γεγονός ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 27ης Γενάρη, ημέρας απελευθέρωσης του Αουσβιτς, ως ημέρας μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Η έκθεση, που σύμφωνα με το σχετικό νόμο, κατατέθηκε στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, σημειώνει ότι «η ακροδεξιά οργάνωση Χρυσή Αυγή συχνά αναγράφει αντισημιτικά συνθήματα σε κτίρια και γέφυρες», ενώ αναφέρει επίσης ότι σε μερικά σχολικά βιβλία εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικές αναφορές για τους «Καθολικούς, τους Εβραίους και άλλους».

Επισημαίνεται η ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα που εξέδωσε το εβραϊκό «Κέντρο Βίζενθαλ» το Νοέμβρη του 2003, για την οποία σημειώνεται όμως ότι δεν υιοθετήθηκε από τις ελληνικές εβραϊκές οργανώσεις.

Η έκθεση σημειώνει επικριτικά ότι ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Ελλάδας συνέχισε να προβάλλει στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα παραδόσεις του εορτασμού του Πάσχα όπως «το κάψιμο εικόνας του Ιούδα σε μερικά νησιά, που μερικές φορές είναι γνωστό στις τοπικές κοινωνίες ως το κάψιμο του Εβραίου, κάτι που ενθαρρύνει μίσος και φανατισμό κατά των Εβραίων». Τονίζεται επίσης ότι αντισημιτικά στοιχεία παρατηρούνται σε ακραία έντυπα, αλλά και στις μεγάλες εφημερίδες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι συχνά η αντίθεση στην πολιτική του Ισραήλ παίρνει τη μορφή αντισημιτικών αναφορών, ενώ όταν περιγράφονται οι ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι των Παλαιστινίων γίνεται συχνά λόγος για «γενοκτονία» ή «ολοκαύτωμα».

Επικρίνεται επίσης ο ηγέτης του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, για τον οποίο σημειώνεται ότι χρησιμοποιεί συχνά αντισημιτικές αναφορές, ενώ γίνεται λόγος και για τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη, το Νοέμβρη του 2003, όταν «αποκάλεσε τους Εβραίους ρίζα του κακού» και προστίθεται ότι ο διάσημος μουσικοσυνθέτης προέβη και σε άλλες αντισημιτικές δηλώσεις. Αναφέρεται, πάντως, ότι η επίσημη ελληνική κυβέρνηση είχε τότε δηλώσει πως οι αναφορές του Μίκη Θεοδωράκη αφορούσαν το Ισραήλ και όχι τους Εβραίους. Τέλος, επισημαίνονται ενέργειες και δηλώσεις του επίσημου ελληνικού κράτους με τις οποίες επιδεικνύεται το ενδιαφέρον και η ευαισθησία της ελληνικής πολιτείας για το φαινόμενο του αντισημιτισμού.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον «αντισημιτισμό»:

«Κανένα δικαίωμα δεν αναγνωρίζουμε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε άλλους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού να συντάσσουν εκθέσεις για το τι γίνεται ή δε γίνεται στην Ελλάδα, όπως η τελευταία για τον "αντισημιτισμό". Αυτές οι εκθέσεις αποτελούν πολιτική παρέμβαση και είναι εκ του πονηρού.

Εκείνο που ενοχλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός συντάσσεται με το δίκιο των Παλαιστινίων και όχι με τα εγκλήματα - πολιτική της κρατικής και κυβερνητικής εξουσίας του Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ