Σάββατο 8 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συμφωνημένη λύση και νέο δημοψήφισμα ζητούν οι Ελληνοκύπριοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι εκείνο που επιζητείται στο Κυπριακό είναι να υπάρξει μια συμφωνημένη λύση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία στη συνέχεια να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα. Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε ισχυρισμούς ξένων κύκλων ότι μόνο η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί επίσπευση των διαδικασιών για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό. Υπενθύμισε δε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τονίσει πολλές φορές ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αρχίσει τις διαδικασίες για την αναζήτηση λύσης, νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί το πλαίσιο των διαδικασιών αυτών και ότι δε θα υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ή επιδιαιτησία.

Ο κ. Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας το θέμα των εκταφών στα Κατεχόμενα από ξένους εμπειρογνώμονες για τυχόν ανεύρεση ομαδικών τάφων, εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να προχωρήσει, παρά την παρατηρούμενη μέχρι σήμερα κωλυσιεργία των κατοχικών αρχών. Διαβεβαίωσε, επίσης, για άλλη μια φορά ότι η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είναι κεντρικό στοιχείο του ενδιαφέροντος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ φέρεται να δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να βοηθήσει την οικονομία του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον κατοχικό ραδιοσταθμό «Μπαϊράκ», ο κ. Γκιουλ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του με την κυβέρνηση του Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές, είπε ακόμη ότι έχει πληροφορηθεί πως το Ισραήλ ετοιμάζει μια χειρονομία στο Κυπριακό. Είπε ότι το Ισραήλ πρόκειται να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες πολίτες του να επενδύσουν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Δηλώσεις Ιακώβου

Κίνηση εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, εν όψει των ψευδοεκλογών στα Κατεχόμενα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την απόφαση του «Υπουργικού Συμβουλίου» του ψευδοκράτους, να ανοίξει τα λιμάνια στα Κατεχόμενα για εμπορική χρήση από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Τουρκία και άλλες χώρες ή το αντίθετο.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η πρόταση αυτή δεν έχει ουσιαστική σημασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα πέσει στο κενό και πολιτικά και πρακτικά. Επανέλαβε, επίσης, ότι μετά την απόφαση της 17ης Δεκέμβρη, η Τουρκία έχει υποχρέωση να υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα 10 νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να ανοίξουν τα λιμάνια της για την εμπορική ναυτιλία της Κύπρου.

Εξ άλλου, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας από την επίσκεψη στο Ισραήλ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Γκιουλ εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας δημοσίων σχέσεων που έχει αναληφθεί από την Αγκυρα μετά τους κλυδωνισμούς που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό η απόφαση της 17ης Δεκέμβρη. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκιουλ ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να βοηθήσει την οικονομία του ψευδοκράτους, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι υπάρχουν σαφείς διαβεβαιώσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες οποιασδήποτε συνεργασίας.

Είπε, επίσης, ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη έχει διευθετηθεί διαβούλευση υψηλού επιπέδου μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ισραήλ για συζήτηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας ισραηλινών επιχειρηματιών με τα Κατεχόμενα ο κύριος Ιακώβου είπε ότι πέραν από κάποιους τζογαδόρους, τους οποίους φέρνουν ορισμένοι τουριστικοί πράκτορες, δεν υπάρχουν άλλες συνεργασίες. Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος χτες θα εκπροσωπούσε την Κύπρο στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών για τη θεομηνία στη Νοτιανατολική Ασία, δήλωσε πως, παρότι όλες οι χώρες έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για βοήθεια, εντούτοις παρατηρείται κάποια ασυνεννοησία.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, επείγει ο συντονισμός της βοήθειας και ο καθορισμός της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι μετά τη σύνοδο θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα αποφασιστούν οι τρόποι παροχής και της κυπριακής βοήθειας. Οι είκοσι πέντε χώρες - μέλη έχουν ήδη αποστείλει στις πληγείσες περιοχές βοήθεια ύψους περίπου ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ, πέραν των ιδιωτικών εισφορών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στις θέσεις της η Αγκυρα (2010-09-24 00:00:00.0)
Σκοπιμότητες πίσω από την απογραφή στα Κατεχόμενα (2006-05-02 00:00:00.0)
Απορρίπτονται οι αξιώσεις των ΗΠΑ (2005-04-05 00:00:00.0)
Αλλες οι τουρκικές «προτεραιότητες» (2004-11-09 00:00:00.0)
Κινήσεις για στήριξη του «Αττίλα» (2004-06-29 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα (2003-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ