Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα

«Ούτε η κυπριακή ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχουν οποιαδήποτε πληροφόρηση ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, θα αναγγείλει επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, μείωση των κατοχικών στρατευμάτων ή οτιδήποτε άλλο κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο». Αυτό δήλωσε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου.

Πάντως, ο ίδιος στις δηλώσεις του δεν απέκλεισε «μια τέτοια εξέλιξη», γιατί, όπως υποστήριξε, «η Τουρκία με τις σωστές κινήσεις Ελλάδας και Κύπρου βρίσκεται στη γωνία και προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιες καλύτερες εντυπώσεις». Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ακόμη, κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας σε διάφορα θέματα».

Δε θα ανακοινώσει μέτρα ο Ερντογάν

Βέβαια, την ίδια ώρα, με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Γκιούλ, ανέφερε ότι «ο Ταγίπ Ερντογάν δε θα ανακοινώσει οποιαδήποτε μέτρα κατά την επίσκεψή του στις κατεχόμενες περιοχές». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ισχυρίστηκε ότι «οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν την επιδίωξη για "Ελληνική Κύπρο"» και κάλεσε «την τουρκική πλευρά να αξιολογήσει σωστά την όλη κατάσταση». Ο Τ. Ερτουγρούλογλου είπε επίσης ότι «δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από το νησί, καθότι δεν εξέλειπαν οι λόγοι που έφεραν τον στρατό αυτό στην Κύπρο»... Υποστήριξε, ακόμη, ότι «προκάλεσε πανικό στην επίσημη ελληνοκυπριακή πλευρά το γεγονός πως ο ελληνοκυπριακός λαός δε συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της διοίκησης και της Εκκλησίας, και μετέβη στα Κατεχόμενα».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα, είπε ότι «μαζί θα επανεξετάσουν την επί του Κυπριακού πολιτική και θα αξιολογήσουν τις εισηγήσεις αμφοτέρων των πλευρών».

Ετοιμη για διαπραγματεύσεις η κυπριακή κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε τις κινήσεις του και τώρα αναμένεται άρση του λεγόμενου εμπάργκο από την ελληνική πλευρά, δήλωσε ότι «η μερική άρση των περιορισμών από το ψευδοκράτος δεν αποτελεί μέτρο για το οποίο η ελληνική κυπριακή πλευρά πρέπει να παραχωρήσει ανταλλάγματα, αλλά υποχρέωση της κατοχικής δύναμης εδώ και πολλά χρόνια». Ο Κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, από εκεί που έμειναν οι διαπραγματεύσεις στη Χάγη».

Συγχρόνως, σχολιάζοντας την εντολή που έδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, για καταρτισμό μιας «μαύρης λίστας» με ονόματα Ελληνοκυπρίων οι οποίοι είναι ανεπιθύμητοι στα Κατεχόμενα, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε πως γι' αυτό το λόγο ο ίδιος επιμένει ότι η άρση των περιορισμών είναι μερική, γιατί είναι συνδεδεμένη με μια σειρά άλλων περιορισμών τους οποίους επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς. Πρόσθεσε, παράλληλα, πως «αυτές οι ενέργειες του ψευδοκράτους και του Ρ. Ντενκτάς έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται περί κατοχικού καθεστώτος, το οποίο δικτατορεύει τους υπό τον έλεγχό του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κούλης Μαυρονικόλας, αποδοκίμασε έντονα τη μετάβαση μελών της Εθνικής Φρουράς στα Κατεχόμενα και ανακοίνωσε ότι «δόθηκαν σαφείς οδηγίες να σταματήσουν οι επισκέψεις αξιωματικών και κληρωτών».

Βλέπουν θετικές εξελίξεις ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ...

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Φρεντ Εκχαρτ, ο οποίος ανέφερε ότι «η ελευθερία διακίνησης στην Κύπρο θα είναι παράμετρος-κλειδί σε οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού και πρέπει να είναι διαρκής». Βέβαια, συντηρώντας τα προσχήματα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «όλες οι κύριες πτυχές του προβλήματος παραμένουν». Ο Φ. Εκχαρτ εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διασχίζουν τη νεκρή ζώνη και γιατί οι άνθρωποι υπομένουν αγόγγυστα τις πρακτικές δυσκολίες που προκαλούν προβλήματα και στις δύο πλευρές και στην αποστολή του ΟΗΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον, ο οποίος του ανέφερε: «Το γεγονός ότι χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν επικοινωνία μεταξύ τους είναι πολύ θετική εξέλιξη». Συγχρόνως, πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα την επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων, η οποία θα δώσει ώθηση για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται σε στενή επαφή και εργάζονται σκληρά για επίλυση του Κυπριακού», δήλωσαν αμερικανικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για δίκαιη λύση στο Κυπριακό, αλλά και τη ...σταθερή και ...ξεκάθαρη, όπως τη χαρακτήρισαν, υποστήριξη της Ουάσιγκτον τόσο στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών όσο και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ