Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΣΤΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΜΟΧΘΟΥ
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΡΔΗ συσσωρεύουν οι τράπεζες

Λησταρχεία του πλούτου της χώρας και των εργαζομένων αποδεικνύονται οι τράπεζες, που, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις σύγχρονες συνθήκες εξέλιξης του συστήματος, καταφέρνουν να αποκομίζουν κέρδη πολλών τρισεκατομμυρίων δραχμών -ή δισεκατομμυρίων ευρώ- ενώ η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του λαού αρκείται σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις φτώχειας.

Τα υψηλά επιτόκια για τα διάφορα καταναλωτικά - προσωπικά δάνεια, που δίνονται προκειμένου οι εργαζόμενοι να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, και παράλληλα τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια για τις λαϊκές αποταμιεύσεις, αποτελούν τα σημερινά εργαλεία λεηλασίας των λαϊκών μαζών και συγκέντρωσης αμύθητων κερδών για τις τράπεζες.

Με αφορμή τον υπερδιπλασιασμό των φετινών κερδών πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε χτες η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι κατά την πενταετία 1997-2001 οι τράπεζες:

  • Αύξησαν τα επίσημα, καθαρά κέρδη τους κατά 356% και σε όλη την προαναφερόμενη πενταετία έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 11,6 δισ. ευρώ (4 τρισ. δρχ.).
  • Αύξησαν τη λεγόμενη αποδοτικότητά τους, δηλαδή τα καθαρά κέρδη ανά εργαζόμενο, κατά 320% (!) και το 2001 για κάθε τραπεζοϋπάλληλο είχαν καθαρά κέρδη 47.053 ευρώ (17,63 εκατ. δρχ.)!

ΣΕΛ.  17

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ