Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
«Προβληματίζονται» τώρα ΤτΕ - τραπεζίτες

Σε «καθυστέρηση» οι δόσεις για το 8% της αξίας των καταναλωτικών δανείων

Καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών αποδείχνεται η εφαρμοζόμενη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχώς διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, έχει οδηγήσει σε αύξηση των «μη εξυπηρετούμενων» καταναλωτικών δανείων, δηλαδή αυτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση ξεπερνούν το 8% της συγκεκριμένης κατηγορίας (πάνω από 16 δισ. ευρώ) φτάνοντας δηλαδή στα 130 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζίτες προβληματίζονται για την «ποιότητα» των δανειστικών χαρτοφυλακίων τους και για την ύπαρξη μεγαλύτερων «επισφαλειών». Από τη σκοπιά των υπερδανεισμένων δανειοληπτών (κάτι που από μόνο του αφήνει αδιάφορους τους τραπεζίτες) το πρόβλημα συνεπάγεται δικαστικά και άλλα μέτρα, όπως νέο κύμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ν. Γκαργκάνας, έχει συγκαλέσει για σήμερα συνάντηση με τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών, προκειμένου να εξετάσουν τη λήψη ορισμένων - εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας - μέτρων. Η ΤτΕ ετοιμάζεται να αυξήσει τους «συντελεστές επισφάλειας» για τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση, κάτι που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα αναγκάσει τις τράπεζες να δεσμεύουν περισσότερα κεφάλαια και να γίνουν περισσότερο «προσεκτικές» στη χορήγησή τους. Τη νύφη θα την πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι δανειολήπτες. Οι τραπεζίτες πιθανόν να απαντήσουν με αύξηση των ήδη τοκογλυφικών επιτοκίων τους, έτσι ώστε να καλύψουν τις «απώλειες» από την αύξηση των «δεσμεύσεων», δηλαδή των κεφαλαίων εκείνων που δε θα μπορούν να κυκλοφορήσουν για την αύξηση της χρυσοφόρας πίτας των δανείων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ