Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Καμία υποχώρηση, συντονισμένος αγώνας

Συνδικαλιστικά στελέχη των ΕΒΕ καταδικάζουν, με δηλώσεις τους στο «Ρ», τις κυβερνητικές θέσεις για το ωράριο και καλούν σε συντονισμένο αγώνα

«Οχι στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων», λένε εδώ και χρόνια οι ΕΒΕ, όμως εδώ και χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν τα πάντα για να θεμελιωθεί ακόμα περισσότερο η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου
«Οχι στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων», λένε εδώ και χρόνια οι ΕΒΕ, όμως εδώ και χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν τα πάντα για να θεμελιωθεί ακόμα περισσότερο η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου
Αμεση ήταν η αντίδραση συνδικαλιστικών στελεχών των ΕΒΕ, μόλις έγιναν γνωστές οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του ωραρίου.

Ο Δ. Φέτσης, μέλος της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, δήλωσε στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπής στις δεσμεύσεις της και στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δίνει ένα ακόμη μποναμά στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως έκανε και με τις φορολογικές απαλλαγές, με τον αναπτυξιακό νόμο και με μια σειρά ακόμη προνόμια, οικονομικά και άλλα. Με την πρότασή της για το ωράριο συμπληρώνει σε ένα μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση της αγοράς και επιταχύνει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου.

Η μέχρι τώρα στάση των πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την επίθεση της κυβέρνησης, με τη συναίνεση, την "καλή συνεργασία" και τη λογική του "αξιόπιστου συνομιλητή". Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρέμποροι πρέπει να προχωρήσουν σε μια αγωνιστική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση. Είναι μονόδρομος το μέτωπο πάλης απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, που το ωράριο είναι σημαντικό μέρος της, αλλά όχι το μόνο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι από τη μια υπάρχει αυτή η φιλομονοπωλιακή πολιτική και συγκεκριμένες δυνάμεις που την υπηρετούν μαζί με τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών, και από την άλλη οι δυνάμεις που συγκροτούν ένα μέτωπο πάλης εναντίον της».

Ο Α. Σπύρου, μέλος της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τόνισε: «Δε μας ξενίζει η πρόταση του υφυπουργού. Σταθερά και απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, βήμα το βήμα, προωθούν παραπέρα την απελευθέρωση του ωραρίου, μετά και από όλα τα άλλα προνόμια που έχουν θεσπίσει για την ικανοποίηση των αναγκών των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου και οι νέες παρεμβάσεις στο ωράριο είναι μία από τις πάγιες απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ο λόγος τώρα ανήκει στη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και των εργατοϋπαλλήλων, που έχουν πλούσια πείρα από την πολιτική που εφαρμόζεται, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ. Την πολιτική των προνομίων για τους λίγους, του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, της περιθωριοποίησης, του αφανισμού και της φτώχειας για τους πολλούς. Καμία άλλη αναμονή. Να συντονίσουν την πάλη τους όλοι μαζί για να μην περάσει η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν, με κάθε μορφή, κινητοποιήσεις και να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη. Να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, σε αυτούς που "με νύχια και με δόντια" στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Τους έχουν κοροϊδέψει και εξαπατήσει.

Αλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά αυτός του αγώνα, όχι μόνο για το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων που προκαλούνται από την πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Π. Γαλανόπουλος, επισήμανε: «Η κυβερνητική πρόταση εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του ωραρίου με σκοπό να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τη συγκέντρωση του κεφαλαίου από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν αλλάζει τίποτα με αυτή την πρότασή της και τους φραστικούς ελιγμούς της, που αποτελούν μια προσπάθεια - μπροστά στη διογκούμενη αντίθεση στα σχέδιά της - να διασπάσει και να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει την πολιτική της αργά αλλά σταθερά. Οφείλουμε να αντιδράσουμε συντονισμένα και ενωμένοι απέναντι σε αυτή την επίθεση, που εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση του κεφαλαίου, μέσω της κυβέρνησης, στα λαϊκά στρώματα και στους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους. Η ομοσπονδία μας, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου, καλούμε σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη για το θέμα σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να οργανώσουμε την αντίστασή μας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και στα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα πλήξουν και τη βιοτεχνία εάν περάσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ