Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγαλεμπόρων

Μέτρα διευκόλυνσης του μεγάλου κεφαλαίου για πλήρη άλωση της αγοράς. Σημαντικό πλήγμα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μικρεμπόρους και επαγγελματίες

«Η απελευθέρωση του ωραρίου μικραίνει τη ζωή μας», λέει μ' ένα στόμα το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων και των ΕΒΕ, αλλά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη... μακροβιότητα των πολυεθνικών

Motion Team

«Η απελευθέρωση του ωραρίου μικραίνει τη ζωή μας», λέει μ' ένα στόμα το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων και των ΕΒΕ, αλλά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη... μακροβιότητα των πολυεθνικών
Ακόμα ένα βήμα στην πλήρη ικανοποίηση των αξιώσεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των πολυεθνικών προχωρά η κυβέρνηση Καραμανλή, που χτες, μετά από πολύμηνες διεργασίες για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, δημοσιοποίησε τις «προτάσεις» για το ωράριο. Στην ουσία γίνεται λόγος για την προώθηση της πολιτικής για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με τη μέθοδο της διεύρυνσης του σημερινού ωραρίου.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, που πρόκειται να θεσμοθετηθεί μέσα στο Φλεβάρη, προβλέπει την καθιέρωση «εθνικού πλαισίου ωραρίου»:

  • με ελεύθερη ώρα έναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων
  • ώρα κλεισίματος 9.00 το βράδυ από Δευτέρα - Παρασκευή, χειμώνα - καλοκαίρι
  • ώρα κλεισίματος 8.00 το βράδυ το Σάββατο.

Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, δεν αλλάζει κάτι ως προς τις Κυριακές, η καταστρατήγηση όμως της κυριακάτικης αργίας θα προκύψει μέσα από στην αναθεώρηση των θεωρούμενων τουριστικών περιοχών.

Με το σημερινό καθεστώς η ώρα κλεισίματος τις καθημερινές είναι 8.00 το χειμώνα και 9.00 το καλοκαίρι και 6.00 το απόγευμα το Σάββατο.

Πλήρης απελευθέρωση

Οπως προκύπτει και από την επιστολή που έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης στους φορείς εργαζομένων και εργοδοτών, που θα αποτελέσει τη βάση για έναν ακόμα κάλπικο διάλογο μέσα από τον οποίο η κυβέρνηση αποβλέπει στη συναίνεση των συνδικαλιστικών ηγεσιών των εργαζομένων για την απελευθέρωση του ωραρίου, με το νέο νόμο θα αρθεί η αρμοδιότητα που έχουν μέχρι σήμερα οι νομάρχες να περιορίζουν το ωράριο μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς. Η αρμοδιότητα που θα έχουν στο εξής θα είναι μόνο να διευρύνουν το τοπικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πέρα από τα όρια του λεγόμενου «εθνικού ωραρίου». Ο καθένας καταλαβαίνει ότι πλέον λόγος γίνεται για πλήρη απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας της αγοράς. Οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι θα μπορούν «να καθορίζουν ελεύθερα τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους, όχι όμως και να απαγορεύουν σε όποιον επιθυμεί να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του εθνικού ωραρίου».

Οι παραπάνω ρυθμίσεις φωτογραφίζουν τις αξιώσεις των μεγαλοεργοδοτών του λιανεμπορίου, όπως προκύπτουν από τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύνδεσμος των Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της διυπουργικής απόφασης, που διέπει από το 1997 το ωράριο των καταστημάτων, ζητούσε να καταργηθεί η αρμοδιότητα των νομαρχών να καθορίζουν, κάτω από την πίεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των αυτοαπασχολούμενων και των εμποροϋπαλλήλων, ένα ωράριο λειτουργίας τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις εργαζομένων και μικρών ΕΒΕ.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν είναι καθόλου ανεξάρτητες από τα μέτρα που προωθεί το μεγάλο κεφάλαιο σε επίπεδο ΕΕ συνολικά. Αντίθετα, σχετίζονται άμεσα με την τελευταία οδηγία της ΕΕ που απαιτεί την καθιέρωση εβδομάδας 65 ωρών, την ένταση της υπερεργασίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και άρα την παραπέρα αύξηση των υπερκερδών της ολιγαρχίας του πλούτου. Δεδομένο είναι, εξάλλου, ότι η διεύρυνση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων δεν αποτελεί από μόνη της επαρκές μέσο για την αύξηση των κερδών του μεγάλου εργοδοτικού κεφαλαίου στο βαθμό που δε θα συνοδεύεται από μέτρα που θα εξυπηρετούν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών κλπ., μια σειρά από ρυθμίσεις δηλαδή, που θα υπονομεύουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Οσο για τη δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων κατοχυρώνονται πλήρως από την υφιστάμενη νομοθεσία», μόνο ως πρόκληση πολλών κυβικών μπορεί να το δει κανείς, τη στιγμή που η υφιστάμενη νομοθεσία - στην οποία η ΝΔ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 συνέβαλε τα μέγιστα ως κυβέρνηση - το μόνο που... κατοχυρώνει είναι εργασιακές σχέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της μεγάλης εργοδοσίας. Με άλλα λόγια η τετράωρη απασχόληση των 320 ευρώ, οι ωρομίσθιοι και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

Επίσης, σε καθιέρωση εικοσιτετράωρης - ούτε λίγο ούτε πολύ -λειτουργίας των καταστημάτων που λειτουργούν μέσα σε αθλητικά συγκροτήματα και τους λεγόμενους «πολυχώρους» φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι η λειτουργία τους θα πρέπει να συμβαδίζει με τις ώρες λειτουργίας π.χ. των κινηματογράφων που βρίσκονται σ' αυτούς τους χώρους.

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι στις νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στα κριτήρια αδειοδότησης για την ίδρυση πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ.

«Κερασάκι στην τούρτα», αποτέλεσε και η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, χτες, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι είναι υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων βενζίνης και ότι αναζητείται συναινετική λύση με την Ομοσπονδία του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ