Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες διολισθήσεις

«Απαραβίαστα τα σύνορα ...αν διασφαλίζεται η σταθερότητα», η νέα θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Σε προετοιμασίες του εδάφους, που θα επιτρέψουν να γίνει ανεκτή από την κοινή γνώμη η διολίσθηση από πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας για τα Βαλκάνια, προχωρά η ελληνική κυβέρνηση. Χτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την ελληνική θέση περί του απαραβίαστου των συνόρων. Ταυτόχρονα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωναν ανταποκρίσεις από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα κατέληξε να προτείνει μια σύνθετη ονομασία, στην οποία περιλαμβάνεται και ο όρος «Μακεδονία», για την ΠΓΔΜ.

Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης είναι το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και συναφώς η διευθέτηση του «αλβανικού οράματος». Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί πολύ κοντά και να λάβει μέρος σε αυτή τη συζήτηση, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και συμφέροντα που πρέπει να διασφαλίσει. Ηδη, το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των Αμερικανοβρετανών για να γίνει δεκτή στην «ομάδα επαφής», η οποία ασχολείται με το θέμα. Ομως, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, τυχόν ελληνική συμμετοχή στην ομάδα επαφής προϋποθέτει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το θέμα της διατήρησης των συνόρων, καθώς Ουάσιγκτον και Λονδίνο προωθούν ανοιχτά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ισως για το λόγο αυτό χτες όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε σχετικά με την ελληνική θέση περί της διατήρησης της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων, απάντησε: «Η θέση αυτή έχει επαναληφθεί επανειλημμένα και δε μεταβάλλεται στο βαθμό που διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή και είναι μία αρχή η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους». Προφανώς, σύμφωνα με την απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο αμέσως προσεχές διάστημα, η Αθήνα θα πρέπει να εκτιμήσει και να καταλήξει αν η αρχή της διατήρησης της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων διασφαλίζει ή όχι τη σταθερότητα στην περιοχή...

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει και την εκκρεμότητα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σήμερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, όπου, ανάμεσα στις άλλες επαφές που θα έχει, θα συναντηθεί και με τον εντεταλμένο του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - Σκοπίων Μ. Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν χτες από τη Ν. Υόρκη, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρόταση να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια». Επισήμως το ελληνικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα αναζητά μέσα από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ μια κοινά αποδεκτή λύση, αρνούμενο να πει τίποτε περισσότερο για τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, ωστόσο, δε διαψεύδουν τις πληροφορίες περί της ελληνικής πρότασης για το «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκόπια».

Για όλα αυτά αναμένεται ενδιαφέρουσα συζήτηση στη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ. Ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις την Πέμπτη 24 Μάρτη, καθώς και με τον σύμβουλο επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας Στίβεν Χάρντλεϊ. Τη Δευτέρα θα μεταβεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ