Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικάζονται σήμερα φιλειρηνιστές του Αιγάλεω
  • Επί ΠΑΣΟΚ η εισαγγελική δίωξη, επί ΝΔ η εκδίκαση
  • Καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης

Δικάζονται σήμερα αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, γιατί τρία χρόνια πριν, όρθωσαν ανάστημα και απέτρεψαν τον τότε Αμερικανό πρέσβη από το να κάνει βόλτες στα σχολεία της περιοχής τους, διαφημίζοντας τις ευαισθησίες του. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και των λαϊκών κινητοποιήσεων, η οποία ποινικοποίηση προωθείται πιστά και απαρέγκλιτα από τους εταίρους του δικομματισμού. Η Κίνηση προσθέτει ότι καμιά δίκη δεν μπορεί να κάμψει την αντίσταση των λαών.

Συγκεκριμένα, στις 7/2/2002 ο Τ. Μίλερ σχεδίαζε να επισκεφτεί το 3ο Ενιαίο Λύκειο Αιγάλεω, για να ελέγξει πώς υλοποιείται πρόγραμμα οικολογικής ευαισθησίας, στο οποίο συμμετείχαν τμήματα του σχολείου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η επίσκεψη είχε οργανωθεί με ευθύνη του διευθυντή του σχολείου Δάλκου, και μάλιστα «εν κρυπτώ και παραβύστω», αφού κανείς δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο Σύλλογος Καθηγητών, ούτε και ο Σύλλογος Γονέων. Ενδεικτικό της μεθόδευσης ήταν και το γεγονός ότι ο εν λόγω διευθυντής φρόντισε να μεταφέρει προγραμματισμένη εκδρομή των μαθητών του σχολείου, ώστε την Τετάρτη, μια μέρα πριν από την επίσκεψη του πρέσβη, να γίνουν εργασίες... καλλωπισμού του σχολείου. Το σχολείο το πρωί της κρίσιμης μέρας είχε κατακλυστεί από δυνάμεις Ασφαλείας του Αμερικανού τοποτηρητή, που είχαν έρθει ως προπομπή του και να ελέγξουν εξονυχιστικά το χώρο.

Νέοι του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, τοπικοί φορείς, φιλειρηνιστές και μαθητές του σχολείου κήρυξαν ανεπιθύμητο τον Αμερικανό πρέσβη, διαδήλωσαν για πάνω από δυο ώρες έξω από το σχολείο, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και κατάφεραν τελικά να ματαιώσουν την επίσκεψή του.

Ενάμιση χρόνο μετά απ' αυτήν την εκδήλωση διαμαρτυρίας, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνη 2003, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για αντίσταση από κοινού με απείθεια, εξύβριση, απρόκλητη σωματική βλάβη και απειλή κατά της αρχής και κάλεσε σε απολογία τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, στέλεχος της ΚΝΕ και τον Θεόδωρο Κρέπαπα, μέλος του ΠΑΜΕ, για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση.

Οι δυο τους, υποτίθεται, ότι αναγνωρίστηκαν από βίντεο τηλεοπτικού σταθμού και «φωτογραφίες», ενώ ο εισαγγελέας στηρίχτηκε και σε διάφορες καταθέσεις αστυνομικών. Το σίγουρο είναι ότι όλοι γνώριζαν πως στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν μέλη του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ και αυτούς «κυνηγούν». Πρόκειται, δηλαδή, για μια καθαρά πολιτική δίωξη, που στόχο έχει το ταξικό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Μόνο που, όπως έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές, εργάτες και νεολαίοι δε συνηθίζουν να σκύβουν το κεφάλι.

Με αφορμή τη σημερινή δίκη, αυτή που γίνεται επί της ήπιας και ταπεινής διακυβέρνησης ΝΔ, η «Δημοκρατική Συσπείρωση», με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, τη δίωξη και επιδιωκόμενη καταδίκη αγωνιστών που εναντιώθηκαν στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και στην παρουσία του τότε πρέσβη τους σε Λύκειο της περιοχής τους.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τονίζει ότι οι δίκες δεν μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη της πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, στον πόλεμο και στις πάσης φύσεως πολιτικο-στρατιωτικές επεμβάσεις τους.

Επισημαίνει ότι τούτη η δίκη εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών και συνδέεται αντικειμενικά με τις δίκες χιλιάδων αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, εργαζόμενων, μαθητών, αγροτών κ.ά. που παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

Καλεί τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς, να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους δικαζόμενους, να αντισταθούν στον εντεινόμενο αυταρχισμό, στην έξαρση των φαινομένων παρακολούθησης, βίας και καταστολής, των αστυνομικών επιχειρήσεων - «σκούπα», τα οποία εντείνονται το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. «Εμπόδιο στα σχέδια αυτά είναι η αντίσταση των λαών και αυτήν θέλουν να κάμψουν και με τις δίκες. Ομως, καμιά δίκη δεν μπορεί να τη σταματήσει», καταλήγει χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ