Σάββατο 19 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
«Συμμορφώνεται» στην ΕΕ η κυβέρνηση
  • Παραδέχτηκε και επίσημα ο Θ. Ρουσόπουλος ότι η κυβέρνηση παζαρεύει με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή του νόμου
  • Το «μέγεθος» της υποχώρησης κρίνεται στη συνάντηση που θα έχει ο Πρ. Παυλόπουλος με τον αρμόδιο επίτροπο τη Δευτέρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν στην κατεύθυνση της «προσαρμογής» του νόμου για το «βασικό μέτοχο» στο κοινοτικό δίκαιο πραγματοποιεί η κυβέρνηση, αναζητώντας ταυτόχρονα δικαιολογίες και προσχήματα, προκειμένου να αποκρύψει την υποχώρησή της απέναντι στις πιέσεις των Βρυξελλών και των πολυεθνικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε και επίσημα χτες ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφεύγοντας απλά να προσδιορίσει ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση, προφανώς γιατί αυτό είναι πλέον το «αντικείμενο» των παζαριών στις Βρυξέλλες.

«Πηγαίνουμε να διαπραγματευτούμε υπέρ του εθνικού συμφέροντος και υπέρ του Συντάγματός μας. Και όταν πας να διαπραγματευτείς, δεν κάνεις, προηγουμένως, κανενός είδους τέτοια συζήτηση» (σ.σ. για τις αλλαγές στο νόμο), δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η κυβέρνηση απλά επικαλείται το Σύνταγμα, αλλά στην πράξη δεν το υπερασπίζεται για να κάμψει τις πιέσεις της Κομισιόν, αλλά υποχωρεί και διαπραγματεύεται το είδος του συμβιβασμού. Σε κατ' ιδία συνομιλίες κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση τόσο από επιχειρηματικά συμφέροντα εκτός της χώρας όσο και από διαπλεκόμενα εντός.

Επιπλέον, η κυβέρνηση «βάζει μπροστά» το Σύνταγμα (άρθρο 14 παράγραφος 9), προκειμένου να «στριμώξει» το ΠΑΣΟΚ χρεώνοντάς του ότι δεν το υπερασπίζεται και άρα παίζει το παιχνίδι των διαπλεκόμενων.

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στην προ ημερήσιας διάταξη για την Υγεία, στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε ότι συνεχίζεται η μακρά συζήτηση με την ΕΕ, επισήμανε ότι αυτή δε γίνεται για το νόμο περί «βασικού μετόχου», αλλά «κατά βάση για τη συνταγματική επιταγή, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν στην πρόσφατη αναθεώρηση». Και απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ρώτησε με νόημα: «Παίρνετε πίσω την υπογραφή σας; Δε θέλετε να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα;».

Σε ό,τι αφορά το «πολιτικό ζήτημα» της υπόθεσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Εμείς είμαστε δεσμευμένοι στον αγώνα για τη διαφάνεια. Ο καθένας, ας εκτιμήσει, με τη στάση του και με τις αναφορές του, ηθελημένα ή αθέλητα, με ποιον συμμαχεί και ποιον υποστηρίζει».

Στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση σχεδιάζει αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το Σύνταγμα δεν μπορεί να αναθεωρηθεί πριν από το 2008. Καθόλου πειστική πάντως δεν ήταν η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα του «Ρ» γιατί η κυβέρνηση δε δηλώνει ευθέως ότι το Σύνταγμα υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου, ακόμα και του «ευρωσυντάγματος», διεκδικώντας την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι της Κομισιόν. «Η κυβέρνηση έχει επαρκή πολιτική και νομική επιχειρηματολογία υπέρ του Συντάγματος στις συζητήσεις που κάνει με την Κομισιόν», ήταν η διαφωτιστική απάντηση του εκπροσώπου.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση πως «η κυβέρνηση έχει έρθει σε δύσκολη θέση», ο Θ. Ρουσόπουλος είπε πως «σε δύσκολη θέση έχουν έρθει τα συμφέροντα που θίγονται και από το Σύνταγμα και από το νόμο και όχι η κυβέρνηση που αποφάσισε να δώσει με διαφανή τρόπο μια πολιτική διάσταση στα πράγματα όπως πρέπει να γίνονται στον τόπο μας».

Σχετικά με τις εκτιμήσεις περί διάστασης απόψεων με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε «να μην ψάχνουμε για φαντάσματα», σημειώνοντας ότι «κάποιοι θα ήθελαν να ανακαλύψουν διαστάσεις απόψεων και ρήγματα στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν».

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση που έδωσε ο Κύπριος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού, όταν ρωτήθηκε σχετικά, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό: «Η Κομισιόν πιστεύει ότι το κοινοτικό κεκτημένο πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη», είπε.

Νέο ραντεβού στις Βρυξέλλες

Το επόμενο ραντεβού στις Βρυξέλλες είναι το πρωί της Δευτέρας οπότε θα γίνει μια συνάντηση ανάμεσα σε εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης και στη συνέχεια θα γίνει μια συνάντηση του αρμόδιου επιτρόπου ΜακΚρίβι και του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά αλλαγές σε τρία βασικά σημεία του νόμου: Στην ονομαστικοποίηση μέχρι τελικού φυσικού προσώπου των μετόχων ΜΜΕ και εταιριών - προμηθευτών του Δημοσίου. Στην απαγόρευση σε συγγενικά πρόσωπα κατόχων ΜΜΕ να συμμετέχουν σε εταιρίες - προμηθευτές του Δημοσίου. Στην τετράμηνη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νόμου, που θεωρεί μικρή και θέλει να επιμηκυνθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ