Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αλυσίδα ανατιμήσεων φέρνουν τα νέα μέτρα

Ανέξοδες εκκλήσεις Παπαθανασίου προς επιχειρηματίες «να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ»

Νέο κύμα ακρίβειας και αλλεπάλληλων ανατιμήσεων σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει η κυβερνητική φοροεπιδρομή που ανακοινώθηκε προχτές. Αυτό, άλλωστε επιβεβαιώνει και η πρώτη αντίδραση των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, οι οποίοι ευθυγραμμιζόμενοι με την κυβερνητική προπαγάνδα και κάνουν λόγο για «αδήριτη ανάγκη» επιβολής των νέων φορολογικών βαρών που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα και, ταυτόχρονα, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους θα μετακυλιστούν στο ακέραιο στην κατανάλωση, αλλά ...«όπως πάντα με σύνεση και αίσθημα ευθύνης».

Μετά από το «ξεκαθάρισμα» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) πέφτει στο κενό η έκκληση που απηύθυνε στους επιχειρηματίες χτες το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου να απορροφήσουν τις αυξήσεις στο ΦΠΑ. Βέβαιο μπορεί να θεωρείται, επίσης, ότι κατά την πάγια τακτική των επιχειρηματιών πέρα από τις αυξήσεις που θα επιβληθούν λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, οι κάθε λογής κερδοσκόποι θα αντιμετωπίσουν αυτά τα μέτρα ως ένα ακόμα πρόσχημα για επιπλέον ανατιμήσεις με πιο «πρόσφορο» τρόπο αυτόν της «στρογγυλοποίησης» των τιμών...

Και ο Γ. Παπαθανασίου πάντως δε φαίνεται να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού όπως λέει και ξαναλέει, η αγορά είναι «ελεύθερη» και σ' αυτό το πλαίσιο καμία παρέμβαση δε χωράει στη διαμόρφωση των τιμών. Ετσι, περιορίστηκε στο να απευθύνει... έκκληση στους επιχειρηματίες να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ υπενθυμίζοντάς τους, σε συνέχεια των δηλώσεων του Γ. Αλογοσκούφη, ότι η κυβέρνηση δε θίγει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, ότι η ΝΔ έχει φανεί απλόχερη στην ενίσχυση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου. Προανήγγειλε, μάλιστα, και τη λήψη νέων μέτρων στο όνομα της «ενίσχυσης του ανταγωνισμού για να συγκρατηθούν οι τιμές». Επιπλέον, ο υφυπουργός Ανάπτυξης πρόβλεψε ανέξοδα ότι «προφανώς θα υπάρξει επίπτωση στον πληθωρισμό, αυτή όμως να είναι πολύ μικρότερη απ' όσο ακούγεται». Ο ίδιος τέλος, στη γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, επιχείρησε να εξωραΐσει τα κυβερνητικά μέτρα ισχυριζόμενος ότι είναι αναπόφευκτα προκειμένου να κατορθώσει η κυβέρνηση να «υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την Υγεία, την Παιδεία κλπ.» γιατί... «κοινωνική πολιτική δε γίνεται με δανεικά»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ