Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στα όρια του αφανισμού από την πτώση των τιμών

Τη στήριξή τους ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Δ. Τσιόγκας

Motion Team

Στα όρια του αφανισμού βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί σε αρκετές περιοχές της χώρας αφού οι τιμές του προϊόντος έχουν μειωθεί δραστικά και οι καπνέμποροι κινούνται πλέον ασύδοτοι.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν κάνει το παραμικρό για να προστατεύσει το εισόδημα των καπνοπαραγωγών.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Γεωργίας Α. Κοντός στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι η πολιτεία δεν έχει μηχανισμούς παρέμβασης για τη διαμόρφωση της τιμής των καπνών. Αυτό που έκανε ήταν δύο συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς όπου κατά τον υφυπουργό ασκήθηκε πίεση στους καπνεμπόρους απλώς για να τηρήσουν τα συμβόλαια τα οποία υπέγραψαν. Κατά τον Α. Κοντό οι τιμές δεν είναι μειωμένες σε όλες τις ποικιλίες των καπνών αλλά μόνο σε ορισμένες.

Ο Δ. Τσιόγκας είπε ότι τιμές έχουν καταρρεύσει και την ίδια στιγμή που καπνέμποροι με την κάλυψη της κυβέρνησης αισθάνονται πανίσχυροι. Είναι, κατήγγειλε, τέτοια η πτώση των τιμών που δεν καλύπτεται πλέον ούτε το κόστος παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, είπε, της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθεί τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι τιμές στα καπνά μειώθηκαν μέχρι και 70% σε λίγα μόλις χρόνια, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Με την πολιτική σας, κατήγγειλε, αφανίζονται οι καπνοπαραγωγοί και ευνοούνται οι καπνέμποροι. Πρότεινε δε να υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης τιμή παρέμβασης στον καπνό κάτω από την οποία δε θα μπορούν να αγοράζουν οι έμποροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ