Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ το μήνα

Στα 52,4 δισ. ευρώ πέταξε το Γενάρη του 2005 ο δανεισμός των νοικοκυριών

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να διογκώνεται ο τραπεζικός δανεισμός των νοικοκυριών, γεγονός που οφείλεται στην πολύχρονη πολιτική της λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Τα χρωστούμενα στις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ το μήνα ή με περισσότερα από 33 εκατ. ευρώ τη μέρα (!)

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει και το μέγεθος της οικονομικής δυσπραγίας, την κατάσταση ανέχειας των εργαζομένων, συνταξιούχων, ΕΒΕ, αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων της χώρας που εξαναγκάζονται να πληρώνουν τα τοκογλυφικά επιτόκια και τους άλλους τοκογλυφικούς όρους που βάζουν οι τραπεζίτες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα λεγόμενα «προσωπικά δάνεια», τα οποία κατά κόρον διαφημίζουν οι τράπεζες και «χρησιμεύουν» στα νοικοκυριά ακόμα και για την αποπληρωμή παλαιότερων καταναλωτικών δανείων, γνωρίζουν πραγματική άνθηση, τροφοδοτώντας την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτικών δανείων (που πλασάρεται με διάφορες εμπορικές ονομασίες όπως εορτοδάνεια, διακοποδάνεια κ.ά.) μέσα στον τελευταίο χρόνο εμφανίζει αύξηση της τάξης του 60%.

Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν στο μήνα Γενάρη του 2005, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων προς τα νοικοκυριά έφτασε στα 52,4 δισ. ευρώ από 40,8 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2004. Ο ρυθμός αύξησης φτάνει σε 28,4%. Το μέγεθος της λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων προκύπτει ανάγλυφα και από το γεγονός ότι το ύψος του σημερινού δανεισμού πλησιάζει το 32% του ΑΕΠ.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια, με τα οποία τα εργαζόμενα νοικοκυριά επιχειρούν να φέρουν βόλτα τις ανάγκες της καθημερινότητας εκτοξεύτηκαν στα 17,2 δισ. ευρώ (από 12,69 δισ. το Γενάρη του 2004) με αύξηση 36,1%. Τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια έφτασαν σε 6,7 δισ. ευρώ (4,2 δισ. πέρσι), με αύξηση 58,4% και τα χρωστούμενα μέσω πιστωτικών καρτών σε 7,7 δισ. με αύξηση 23,5%.
  • Τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν σε 33,6 δισ. ευρώ (26,9 δισ. το Γενάρη του 2004) με αύξηση 25,2%.
  • Ο δανεισμός των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 65,9 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αύξησης δείχνει να μετριάζεται. Το Γενάρη του 2005 διαμορφώθηκε στο 6,5% από 7,5% - 9,5% που κυμαινόταν τους προηγούμενους μήνες.
  • Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούσαν στις τράπεζες το αστρονομικό ποσό των 118,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 71,5% του ΑΕΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ