Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καρκινογόνα φιστίκια από το Ιράν

Το... δρυός πεσούσης θυμίζουν οι αρμόδιοι της Νομαρχίας. Ερωτηματικά για τις αιχμές που αφήνουν κατά του ΕΦΕΤ

Τη διαφήμιση της Νομαρχίας Πειραιά επιδιώκουν οι αρμόδιοι, αφού μόλις «έσκασαν» τα σκάνδαλα με τα γιαούρτια και το μέλι, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι εντόπισαν ακατάλληλες ποσότητες φιστικιού από το Ιράν. Ο λόγος που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της ανακοίνωσης, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποσότητες για στις οποίες αναφέρονται έχουν εντοπιστεί... εδώ και μερικούς μήνες.

Πρόκειται για 6 τόνους κελυφωτών φιστικιών, τα οποία δεσμεύτηκαν και δείγματα απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Τελικά το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο του Γενικού Χημείου του Κράτους αποφάνθηκε πως: «το υπό κρίση δείγμα είναι μη κανονικό, ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση ή για χρήση του ως συστατικό τροφίμων και επιβλαβές για τη δημόσια υγεία, διότι περιέχει αφλατοξίνη σε συγκεντρώσεις πολλαπλάσιες (46 mg/kg - 109,3 mg/kg) της προβλεπόμενης μέγιστης αποδεκτής περιεκτικότητας (2mg/kg - 4mg/kg) και κατά συνέπεια κρίνεται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Η Νομαρχία έδωσε εντολή για την καταστροφή του προϊόντος, παρότι, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτρέπει και ο ΕΦΕΤ κατά το παρελθόν έχει εγκρίνει την επανεξαγωγή σε τρίτες χώρες προϊόντων ακατάλληλων έως επικίνδυνων να κυκλοφορήσουν στην κοινοτική αγορά, αντί της καταστροφής τους. Παράλληλα ο νομάρχης Πειραιά - κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είναι έτσι - άφησε αιχμές κατά του ΕΦΕΤ και των άλλων κρατικών φορέων, οι οποίοι, όταν εντοπίζουν ύποπτα προϊόντα, δεν τα δεσμεύουν και τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από το Χημείο. Είναι φανερό ότι τέτοιου είδους καταγγελίες δεν μπορούν να διατυπώνονται με την... ευκαιρία μιας ανακοίνωσης και από αυτή την άποψη οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας αναλαμβάνουν την ευθύνη να καταθέσουν αναλυτικά τις καταγγελίες τους, αφού το όλο θέμα συνδέεται με τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ