Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Επιδοτούν με κοινοτικό χρήμα τους βιομήχανους

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με επιχειρηματίες. «Δυσκολίες» στη συγκέντρωση «στατιστικών στοιχείων» ομολογεί η κυβέρνηση

Από τις κινητοποιήσεις απολυμένων εργατριών της ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, η οποία ...μετέφερε την παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις απολυμένων εργατριών της ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, η οποία ...μετέφερε την παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία
Εξαιρετικά όψιμα και με περισσή δόση υποκρισίας το κογκλάβιο της ΕΕ ανακαλύπτει τους κινδύνους από τις αθρόες εισαγωγές εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά με την ετικέτα «made in China». Στο πλαίσιο αυτού του τακτικισμού, η κυβέρνηση της ΝΔ υπόσχεται ζεστό κοινοτικό χρήμα στους μεγαλοβιομήχανους της κλωστοϋφαντουργίας χωρίς να εξαιρεί ούτε καν αυτούς που έχουν «επενδύσει» και μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα σε ασιατικά κράτη! Πρόκειται για επιδοματική πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοβιομηχάνων του κλάδου με εξαιρετικά πρόσκαιρο και συγκυριακό χαρακτήρα.

Οι πραγματικές βλέψεις τους προκύπτουν ανάγλυφα από το γεγονός ότι αφήνουν στο απυρόβλητο όλες τις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), με βάση τις οποίες από την 1η του Γενάρη του 2005 καταργήθηκαν οι ποσοστώσεις στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η πολιτική «ανοίγματος» των αγορών έδωσε ζωτικό χώρο και αύξησε ακόμη περισσότερο τη μάζα των κερδών της πλουτοκρατίας. Σε αυτή τη φάση στόχος είναι να πιέσουν την Κίνα στην κατεύθυνση ενός μονομερούς βραχυπρόθεσμου «αυτοπεριορισμού» των εξαγωγών της, πολιτική την οποία, για δικούς τους λόγους, συμμερίζονται και οι ΗΠΑ.

Ενόψει των σχετικών διαβουλεύσεων και αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κάλεσε σε σύσκεψη τους βιομήχανους του κλάδου προκειμένου να «καταγράψουν» το ...ύψος των προβλημάτων και, στο «διά ταύτα», το ύψος των ενισχύσεων. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Γ. Μέργο, και παριστάμενους από τους Συνδέσμους Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος και Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση συγκεντρώνει και προωθεί στην ΕΕ τις απαντήσεις που δίνουν οι επιχειρηματίες για τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν με βάση το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που στάλθηκε. Ο κυβερνητικός παράγοντας παραδέχτηκε πως υπάρχουν δυσκολίες καταγραφής, όπως, για παράδειγμα, σε βιομηχανίες με πολλαπλές δραστηριότητες και εισαγωγές από διάφορες χώρες, οι οποίες, όπως είπε, «δεν μπορούν να επιμερίσουν το αποτέλεσμα στα κέρδη ή στην απασχόληση για ένα προϊόν». Γίνεται, δηλαδή, απόλυτα φανερή η πλήρης αναξιοπιστία ακόμη και των όποιων «στατιστικών στοιχείων» σκαρφιστούν να αξιοποιήσουν, είτε στη διαπραγμάτευση με την Κίνα, είτε για το ύψος των επιδοτήσεων που θα θελήσουν να μοιράσουν μεταξύ τους...

Ο κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός «αποθεματικού ευελιξίας» για τη χρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους των βιομηχάνων που «πλήττονται».

Τα «κροκοδείλια δάκρυα» της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας για την «ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία» έχουν να κάνουν πρώτα και κύρια με τα ειδικά συμφέροντα της γαλλικής κλωστοϋφαντουργίας αλλά και της ιταλικής. Σε αυτή τη φάση το κοινοτικό κονκλάβιο έβαλε στο στόχαστρο τα βαμβακερά φανελάκια και τα λινά νήματα προέλευσης Κίνας. Ταυτόχρονα, ισχυρίζονται πως περιμένουν και άλλα «στατιστικά στοιχεία» προκειμένου να διευρύνουν τον κατάλογο και με άλλους κλάδους της μεταποίησης. Η πολιτική τους έχει να κάνει με τον έλεγχο των αγορών, της παραγωγής και διακίνησης εμπορευμάτων. Και είναι φανερό ότι οι μικρέμποροι και μικροβιοτέχνες τίποτα απολύτως δεν έχουν να περιμένουν από την όποια «επαναδιευθέτηση» των διακρατικών εμπορικών συναλλαγών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυνατός αέρας στα πανιά της πλουτοκρατίας (2005-08-28 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στα Βαλκάνια (2005-06-22 00:00:00.0)
Οι εισαγωγές κινέζικων προβληματίζουν την ΕΕ (2005-04-26 00:00:00.0)
Νέες χρηματοδοτήσεις για τους βιομήχανους (2005-02-18 00:00:00.0)
"Ρωτήστε και τους απολυμένους κ. υπουργέ" (1995-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ