Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΓΑΙΟ
Η θυσία τους δίδαγμα για τους νέους

Εκδήλωση - εκδρομή στο μνημείο των μαχητών του ΔΣΕ

«Οι νεκροί που έχουν κάνει το καθήκον τους δίνοντας τη ζωή τους σε όλα τα πεδία των πολιτικών και κοινωνικών μαχών είναι ακόμα στους τροχούς, σταθεροί στις θέσεις τους, ιστορική παρακαταθήκη και φωτεινή διαθήκη για το μέλλον. Αρα αυτό που μένει ακόμα σε εκκρεμότητα είναι τι γίνεται με εμάς τους ζωντανούς», ήταν τα λόγια που αντηχούσαν στις αντάρτικες βουνοκορφές κατά την ομιλία του Στ. Σερέτη, στελέχους της ΚΝΕ, κατά την εκδήλωση μνήμης και τιμής των 23 μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν ηρωικά στο Παγγαίο το Μάρτη του 1948, δίνοντας άνιση μάχη με την Αεροπορία, τους ΜΑΥδες και τη Χωροφυλακή.

Την εκδήλωση - εκδρομή πραγματοποίησε το ΝΣ Σερρών της ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή (29/5) στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης. Οι νέοι κομμουνιστές με την καθοδήγηση του ΚΚΕ ανέβηκαν στο όρος Παγγαίο και έφτασαν στο μνημείο των πεσόντων μαχητών του ΔΣΕ. Εκεί έκαναν μία στάση στο μνημείο που έχει φτιάξει η ΠΕΑΕΑ και αμέσως μετά ανέβηκαν στο Φρούριο. Μπροστά στο μνημείο, ο Στ. Μπράχος, εκ μέρους του ΚΚΕ, είπε σχετικά: «Εδώ και 14 χρόνια τελούμε μνημόσυνο προς τιμήν των 23 μαχητών του ΔΣΕ και αντλούμε διδάγματα από την ηρωική θυσία τους, για τον αγώνα που όλοι εμείς σήμερα διεξάγουμε ενάντια στις ίδιες πολιτικές δυνάμεις που αυτοί πολέμησαν τότε, για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, ελεύθερη, σοσιαλιστική. Το σημερινό, μνημόσυνο θα το πω, έχει το δικό του νόημα διότι γίνεται με τη συμμετοχή των ΚΝιτών του νομού μας που θα αντλήσουν τα δικά τους διδάγματα από τη δική τους θυσία για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Τη μεγάλη συμβολή των νέων ανθρώπων στον αγώνα υπογράμμισε ο Στ. Σερέτης, σημειώνοντας ότι «οι νέοι από τις πρώτες μέρες του αγώνα πήραν τα βουνά δηλώνοντας με περηφάνια στους επίδοξους κατακτητές της την επιλογή τους για ελευθερία και σοσιαλιστική προοπτική, για κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο. Ανθρωποι νέοι, με οικογένειες και παιδιά, που προτίμησαν την καθημερινή αναμέτρηση με το θάνατο από μία βολική υποταγή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ