Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΙΟ
Δε θέλουν τους φονιάδες στη γειτονιά τους

Από την προχτεσινή πορεία στο Ακτιο
Από την προχτεσινή πορεία στο Ακτιο
Πλημμύρισε την Κυριακή το πρωί ο χώρος έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου από την αντιιμπεριαλιστική «καταιγίδα» των φιλειρηνιστών της Βορειοδυτικής Ελλάδας, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αντιπολεμικού κινήματος της περιοχής διαδήλωσαν και δήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, εκφράζοντας παράλληλα τα φιλειρηνικά τους αισθήματα. Στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου, όπου είχε δοθεί το αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού, κατέφθασαν από το πρωί με κάθε μέσο φιλειρηνιστές κάθε ηλικίας με συμμετοχή φορέων, σωματείων, εργατικών κέντρων από τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Αρτα, τη Θεσπρωτία, το Αγρίνιο, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα.

Στις 10:30 π.μ. ο ουρανός του πολιτικού αεροδρομίου του Ακτιου «πύκνωσε» από τα πανό, τις κόκκινες σημαίες των φιλειρηνιστών, τα διακριτικά της ΕΕΔΥΕ και του ΠΑΜΕ και δονήθηκε από τα αντιιμπεριαλιστικά τους συνθήματα, προαναγγέλλοντας τη φιλειρηνική καταιγίδα που θα «έπληττε» την περιοχή.

Στα πρώτα της βήματα, η πορεία «ανακόπτεται» από λεωφορείο που μεταφέρει πολιτικούς πρόσφυγες από τη Θεσσαλονίκη που ήρθαν να ενώσουν τις φωνές τους μαζί με τους υπόλοιπους υπερασπιστές της ειρήνης. Στην κεφαλή της πορείας υψώνεται το πανό από την Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας, καλώντας σε «αντίσταση και απειθαρχία στον ιμπεριαλισμό», ενώ πιο πίσω βρίσκεται το πανό της ανυπότακτης και ασυμβίβαστης νεολαίας, απαιτώντας να φύγουν «τώρα οι βάσεις του θανάτου», από το Σύλλογο Φοιτητών ιατρικής,την Επιτροπή Αγώνα ΑΕΙ -ΤΕΙ και τη Νεανική δράση για την Ειρήνη στα Γιάννενα.

Οι φιλειρηνιστές με παλμό και ενθουσιασμό διέσχισαν περιμετρικά τη ΝΑΤΟική βάση και δόνησαν την ατμόσφαιρα με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπου μεταξύ άλλων κυριάρχησαν «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» και «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Η μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία κατέληξε μπροστά στην κεντρική πύλη της βάσης του θανάτου. Οι φιλειρηνιστές στάθηκαν με τα πανό μπροστά της, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε αυτό του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου «έξω το ΝΑΤΟ - να φύγουν οι βάσεις του θανάτου», ενώ το καταιγιστικό σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» κυριάρχησε.

Στην κεντρική ομιλία ο Ν. Τζοβλάς, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, αναφέρθηκε στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ που θέλουν να χτίσουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, με πρόσχημα τη διεθνή τρομοκρατία. «Με στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, σε 135 χώρες οι αμερικανικές εγκαταστάσεις και υποδομές ξεπερνούν τις 600.000 με συνολική έκταση κάτι παραπάνω από 2,5 φορές από την έκταση της χώρας μας. Η παραμονή 1.000 και πλέον πυρηνικών βομβών σε έξι χώρες της Ευρώπης καθιστούν την ήπειρο όμηρο, ενώ στη χώρα μας έχουμε έτοιμους θόλους αποθήκευσης που ανά πάσα στιγμή μπορούν να φιλοξενήσουν πυρηνικά όπλα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία του ευρωστρατού έχει στόχο να επεμβαίνει άμεσα εντός και εκτός συνόρων της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Χαιρέτισαν πλήθος σωματείων, εργατικών κέντρων, αγροτικών ομοσπονδιών και συλλόγων, επιτροπών ειρήνης κ.ά. Επίσης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από την ΚΕ του ΚΚΕ και από το ΔΗΚΚΙ. Μετά το τέλος των ομιλιών, εγκρίθηκε ομόφωνα από τους φιλειρηνιστές το ψήφισμα της συγκέντρωσης και ακολούθησε συναυλία με αντιπολεμικά τραγούδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ