Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «ΑΠ»
Χλευάζουν τη νοημοσύνη των εργαζομένων

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί η ΠΑΣΚΕ σχετικά με την κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψαν τα στελέχη της μαζί με τους συνδικαλιστικές της ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ. Σε χτεσινή της ανακοίνωση καταγγέλλει αρχικώς την κυβέρνηση της ΝΔ και ακολούθως τα στελέχη της στον ΟΤΕ που υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία. Και στη συνέχεια επισημαίνει ότι δεν εγκρίνει μια τέτοια συμφωνία, την οποία - υποστηρίζουν πρωτοκλασάτα στελέχη της - δεν τη γνώριζαν (και ας έχει δημοσιευτεί τόσες φορές σε εφημερίδες!).

Σημασία, βέβαια, δεν έχει αν τη γνώριζαν ή όχι, αλλά ότι προσπαθούν να παρουσιάσουν τη συμφωνία σαν να προέρχεται από παρθενογένεση. Ενώ είναι φυσιολογική συνέπεια της αντεργατικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που άσκησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - την οποία σήμερα συνεχίζει «επάξια» η κυβέρνηση της ΝΔ - και που η ΠΑΣΚΕ στήριξε και στήριζε ολόψυχα.

Από την άλλη, όση κριτική δήθεν και αν ασκεί η ΠΑΣΚΕ στη συμφωνία, αποφεύγουν επιμελώς να αναφερθούν στη ρύθμιση που καταργεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Και πώς θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, όταν τόσα χρόνια στήριζαν την πολιτική που δημιούργησε τις στρατιές του συμβασιούχων, προώθησε τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το δανεισμό - δουλεμπόριο των εργαζομένων και τόσα άλλα. Ολα αυτά στο όνομα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού των κεφαλαιοκρατών. Και αυτό ακριβώς αποτελεί και την τελευταία τους λέξη στη χτεσινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ζητούν την «αξιοποίηση των εργαζομένων με κατάρτιση και επανεκπαίδευση ώστε ν' ανταποκριθούν στον εντεινόμενο ανταγωνισμό»!!! Δηλαδή, στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους.

Ομως τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ δεν είναι μόνα τους σε αυτό το «θεάρεστο έργο». Βαδίζουν χέρι - χέρι με τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ, που ακόμα και όταν για λόγους αντιπολίτευσης υψώνουν τους τόνους, ποτέ δεν αντιτίθενται στις ανάγκες αυτών που υπηρετούν, του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Ετσι και σήμερα, έβαλαν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στη συμφωνία της ντροπής, προσπαθώντας βέβαια να την παρουσιάσουν ότι είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων συνιστά και η στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων του Συνασπισμού. Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στη ΓΣΕΕ, Αλ. Καλύβης, επισημαίνει αναφερόμενος στη συμφωνία, ότι «είχαν έγκαιρα και χωρίς περιστροφές διαχωρίσει τη θέση τους οι συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης και κεντρικά και στο χώρο η Αγωνιστική Συνεργασία». Αφού πρώτα, φυσικά, συμμετείχαν και στήριξαν τη διαδικασία του στημένου «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ ΟΜΕ και διοίκησης του ΟΤΕ, όπως κάνουν χρόνια τώρα καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση της ταξικής συνεργασίας. Και πάντα λίγο πριν το τέλος των «διαλόγων» αποχωρούν, προκειμένου να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Μάλιστα, ο λόγος αποχώρησης της παράταξης του Συνασπισμού στον ΟΤΕ από το διάλογο είναι ότι ανακάλυψε ξαφνικά το ρόλο των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Αποσύραμε μάλιστα τον εκπρόσωπό μας από τη διαπραγματευτική ομάδα πριν από 3,5 μήνες», όταν «διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) δέχτηκε να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει τελικά σε όρο που συνιστούσε επαχθή παρέμβαση στο εργασιακό μας καθεστώς»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζει τη συμφωνία μείωσης των μισθών στον ΟΤΕ (2011-09-24 00:00:00.0)
Στημένες αντιπαραθέσεις (2007-06-23 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια (2005-05-31 00:00:00.0)
Καλεί σε κήρυξη απεργίας στις 17 Μάρτη (2005-02-19 00:00:00.0)
Διασπαστική κίνηση στην ΟΜΕ - ΟΤΕ (1999-12-24 00:00:00.0)
Ζητούμενο η αγωνιστική ανάκαμψη (1997-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ