Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Ναι» στις ανατροπές ... με συναίνεση

Να θέσει γενικότερα θέμα κατάργησης της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και δημόσιο προτρέπει την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου

Στον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων εξελίσσεται το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά στόματος Γ. Παπανδρέου απαιτεί επιτακτικά νέες «μεταρρυθμίσεις» και «αλλαγές», προσφέρει πλήρη συναίνεση στη ΝΔ, ενώ συγχρόνως καλεί τους συνδικαλιστές να βάλουν πλάτη για την προώθηση των «διαρθρωτικών τομών»...

Με αφορμή το θέμα του ΟΤΕ, το ΠΑΣΟΚ για ακόμα μια φορά ταυτίστηκε πλήρως με τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Υπέρ της συνέχισης της πολιτικής των διαρθρωτικών αλλαγών, την οποία υπηρέτησε με ευλάβεια η κυβέρνηση Σημίτη, από την πρώτη στιγμή τάχτηκε ο Γ. Παπανδρέου. Χτες από τα Γιάννενα και προχτές από το Περιστέρι και ενώ οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ με τους ομολόγους τους της ΔΑΚΕ στην ΟΜΕ-ΟΤΕ είχαν υπογράψει τη συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΤΕ, ο Γ. Παπανδρέου, επικροτώντας ουσιαστικά την κίνησή τους, επανέλαβε στις ομιλίες του δεκάδες φορές ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ των «μεταρρυθμίσεων με συναίνεση». Μάλιστα, χτες, κάνοντας ένα ακόμα βήμα και ενώ οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έριχναν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες με μοναδικό σκοπό να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος, ο Γ. Παπανδρέου έθεσε το ΠΑΣΟΚ μπροστάρη στην επιχείρηση, όπως είπε, «επανένωσης των συνδικαλιστικών δυνάμεων υπέρ των μεγάλων αλλαγών»!

Τα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που έβαλαν την υπογραφή τους σε μια συμφωνία η οποία καταργεί τη μονιμότητα, γενικεύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, γνώριζαν, όπως και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ότι στηρίζουν την προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών». Χτες, όμως, ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «εξαγοράσει το εργατικό κίνημα χωρίς να κάνει τομές». Συγχρόνως ο ίδιος ασκώντας δήθεν κριτική στους συνδικαλιστές του κόμματός του ανέφερε ότι σκέφτονται με «συντεχνιακή λογική» και λογική «φέουδου». Η μόνη ένσταση του Γ. Παπανδρέου ήταν «ποιος θα πληρώσει το κόστος για την εθελούσια έξοδο», υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα δεχτεί να την πληρώσει ο ελληνικός λαός», χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι τα προγράμματα της «εθελούσιας εξόδου» άρχισαν να εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις του κόμματός του.

Θέτει γενικότερα θέμα μονιμότητας

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου, σε κανένα σημείο δεν εξέφρασε την αγωνία του, ούτε άσκησε κριτική στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί πιλότο για την κατάργηση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αντίθετα, ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση, «εάν θέλει, πράγματι, να θέσει το θέμα της μονιμότητας, ας το θέσει ευθέως, να το συζητήσουμε, με τη ΓΣΕΕ, με την ΑΔΕΔΥ, να το συζητήσουμε με τον ελληνικό λαό, και, πράγματι, να δούμε αν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση». Ετσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει γενικότερα θέμα για την άρση της μονιμότητας και στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο.

Ο Γ. Παπανδρέου αφού πρόσφερε πλήρη συναίνεση στην κυβέρνηση δηλώνοντας «"ναι" στις μεταρρυθμίσεις μαζί με κοινωνική συνοχή», στη συνέχεια και επιχειρώντας να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν καλύτερο εκφραστή των λαϊκών συμφερόντων την κατηγόρησε ότι «δεν μπορεί να είναι μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα», ότι «ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία χωρίς διαφάνεια για να μπαλώσει τρύπες από την κακή της διαχείριση».

«Η κυβέρνηση έλαβε μια γενναία απόφαση, με την αγαστή συνεργασία των εργαζομένων της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, διότι ουσιαστικά ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα». Αυτή τη δήλωση έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τη συμφωνία στον ΟΤΕ, φανερώνοντας ταυτόχρονα και δύο στοιχεία που η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικά: Πρώτον, ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με συναίνεση των εργαζομένων και, δεύτερον, ότι «ανοίγει το δρόμο» στις αντεργατικές «διαρθρωτικές αλλαγές». Μάλιστα, ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία στον ΟΤΕ «διαρθρωτική αλλαγή στρατηγικής σημασίας», ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει και το ζήτημα του κόστους, υποστηρίζοντας πως «δε θα υπάρχει επιβάρυνση των πολιτών στο μέλλον, αντίστοιχη με αυτή που υπήρχε έως σήμερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόθεση κάθε εργαζόμενου ο απεργιακός αγώνας (2006-12-12 00:00:00.0)
Πρωταγωνιστές σε θέατρο του παραλόγου (2006-03-21 00:00:00.0)
Θα προσφέρει συναίνεση (2006-01-17 00:00:00.0)
Αρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ (2005-08-30 00:00:00.0)
Ρεσιτάλ διγλωσσίας (2005-06-01 00:00:00.0)
Θερινή καταιγίδα «διαρθρωτικών αλλαγών» (2005-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ