Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο πρωτοκαπετάνιος στη «Χιροσίμα» του Πάντσεβο

Το Βελιγράδι και η γύρω περιοχή βομβαρδίζονταν νύχτα - μέρα, με βόμβες διασποράς του ενός τόνου, με βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής και των «παράπλευρων απωλειών» των αμάχων, γυναικών, παιδιών, γερόντων.

Κόλαση το Βελιγράδι και ο Χαρίλαος παρά την ηλικία του, βρέθηκε εκεί με συντρόφους του για να συμπαρασταθεί στον αγωνιζόμενο λαό κατά των Αμερικανών επιδρομέων.

Μόλις έφτασε στο Βελιγράδι, σε κεντρικό ξενοδοχείο, μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι και πριν ακόμη παραλάβουν τις αποσκευές, ο «πρωτοκαπετάνιος» έδωσε συνέντευξη σε ομάδα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, με τη γνωστή θυμοσοφία του.

Ακάματος, αεικίνητος, με την αμεσότητα του λόγου, μίλησε στη συνέχεια σε μια μεγάλη συγκέντρωση στη «γέφυρα Φιλίας» όπου ένα μεγάλο πλήθος εκδήλωνε την αντίσταση κατά του εισβολέα με λόγους, συνθήματα, χορούς και τραγούδια. Ετσι πολεμούσαμε και τραγουδούσαμε κι εμείς τους είπε ο ανταρτοκαπετάνιος και με το λόγο του, τα γνωμικά και τα χωρατά του ξεσήκωνε, παντού όπου πήγε τον ενθουσιασμό.

Το βράδυ και ως το πρωί της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, το κέντρο και όλη η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο όπου έμεναν ξένες αντιπροσωπείες βομβαρδίζονταν συνεχώς. Τις γνωρίζω και από το βουνό - άλλες βόμβες στην εποχή των αγώνων μας - αυτές πέφτουν πολύ κοντά μας.

Και έτσι ήταν πραγματικά, καθώς οι Αμερικανοί είχαν ισοπεδώσει με βόμβες του ενός τόνου το πολυώροφο κέντρο Τύπου σκοτώνοντας και όλους τους εργαζόμενους σ' αυτό.

Ακολούθησε η επίσκεψη του Χαρίλαου στην ολοκληρωτικά κατεστραμμένη βιομηχανική περιοχή του Πάντσεβο, που «μύριζε» παντού θάνατο.

Οι οικισμοί, τα εργοστάσια, το καμένο χορτάρι θύμιζαν Χιροσίμα, καθώς φωτιές έκαιγαν ακόμη και ένα μαύρο σύννεφο, από τοξικά αέρια, υψωνόταν σ' αυτήν την περιοχή του θανάτου.

Σ' αυτό το εφιαλτικό τοπίο και σε μια «άσκαστη βόμβα» επέμενε να βγάλει ο δικός μας φωτορεπόρτερ, ο Μανώλης, τις ιστορικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τότε στο «Ριζοσπάστη».


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ