Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΒΙΒΛΙΟ
Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος»

Πρόσφατα στις ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε ως το πιο επικίνδυνο βιβλίο! Πρόκειται για το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», το κλασικό, ιστορικό έργο που γαλουχεί γενιές και γενιές κομμουνιστών, ιδιαίτερα νέων κομμουνιστών. Η επεξεργασία του, η συγγραφή του, αντανακλά το πέρασμα του εργατικού κινήματος στην ωριμότητά του, αφού για πρώτη φορά εκφράζονται σ' αυτό το έργο επεξεργασμένες η στρατηγική και η ταχτική, αλλά και οι σκοποί της πάλης της εργατικής τάξης, δηλαδή το πέρασμα στην κομμουνιστική κοινωνία.

Γράφοντας απλά, αλλά και συμπυκνώνοντας εύστοχα τις βάσεις της επαναστατικής θεωρίας, απευθυνόμενοι στον προλετάριο, ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ενγκελς συνέταξαν στα τέλη του 1847 και στις αρχές του 1848 το πρώτο στην ιστορία πρόγραμμα Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ενγκελς. Που διακηρύττει με την έκδοσή του ότι η φιλοσοφία πρέπει να πάψει να περιορίζεται σε «στεγνά» θεωρητικές αναλύσεις, να γίνει δύναμη αλλαγής της κοινωνίας. Η ουσία δεν είναι να εξηγούμε τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε, σημείωνε ο Κ. Μαρξ.

Ο καπιταλισμός στην αυγή του σηματοδότησε την πορεία της ανθρωπότητας προς τα μπρος αλλά μετατρέπεται πλέον, όπως εξηγούν οι συγγραφείς, σε τροχοπέδη της ανθρώπινης προόδου. Αναγορεύει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο σε βασική αρχή επιβίωσής του.

Το βιβλίο κάνει αναφορά στον αγώνα και την οργάνωση του προλεταριάτου, στη σταδιακή πορεία της αυτογνωσίας του, μέσα από την ταξική σύγκρουση με την τάξη που συγκεντρώνει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής. Εξηγείται η σύνδεση ανάμεσα στην καπιταλιστική οικονομική βάση, δηλαδή τις σχέσεις παραγωγής και το εποικοδόμημα που υψώνεται πάνω απ' αυτές για να τις υπηρετεί και να συμβάλλει στην αναπαραγωγή τους.

«Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους», τονίζουν οι συγγραφείς, ενώ κλείνουν με ένα φλογερό κάλεσμα των εργατών όλου του κόσμου στον αγώνα για το γκρέμισμα του καπιταλισμού και για τη νίκη του κομμουνισμού: «Οι κυρίαρχες τάξεις ας τρέμουν μπροστά στην κομμουνιστική επανάσταση! Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Αλλά θα κερδίσουν όλο τον κόσμο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ