Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «αντικρατιστές»

Τεράστια κέρδη συσσωρεύουν οι τραπεζίτες και λοιποί μεγαλομέτοχοι των τραπεζών. Στο δυσθεώρητο ποσό των 1,57 δισ. ευρώ ανήλθαν τα επίσημα και καθαρά κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο τραπεζών, το 2004, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,4% (άνω του 25% για τις μεγαλύτερες τράπεζες), ενώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2005, η αύξηση των κερδών τους φτάνει στο 30%. Τεράστια κέρδη συσσωρεύουν, επίσης, οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ολ' αυτά, βέβαια, δεν ήρθαν απ' τον ουρανό, ούτε γίνονται από μόνα τους. Πρώτα και κύρια, αποτελούν το αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ. Μιας πολιτικής, που κρατά τα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, αυξάνει συνεχώς τις κάθε λογής φοροαπαλλαγές, προνόμια, κίνητρα κλπ., προς τους κεφαλαιοκράτες, «απελευθερώνει» τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά, θυσιάζει τις δημόσιες προμήθειες και έργα στο βωμό της ασύδοτης κερδοσκοπίας, προωθεί την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, κλπ. κλπ. Μιας πολιτικής, που καθημερινά φροντίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού. Ετσι, γίνονται οι λίγοι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι πολλοί φτωχοί ακόμη περισσότεροι και φτωχότεροι.

Κατά τ' άλλα, τόσο ο Κ. Καραμανλής, όσο και ο Γ. Παπανδρέου, είναι δεδηλωμένοι «αντικρατιστές». Προφανώς, είναι «αντικρατιστές» μόνο και όταν συμφέρει την πλουτοκρατία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ