Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ποτέ δε συμπορεύτηκαν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θετικά αντιδρούν οι αγορές και χρηματιστήρια στη δρομολογούμενη, μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διασυνοριακή αγορά στη γηραιά ήπειρο. Αυτά μετέδιδαν χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφερόμενα στην εξαγορά της γερμανικής τράπεζας HVB από το ιταλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα «UniCredito», αντί 20 δισ. ευρώ και τη διαμόρφωση ενός τραπεζικού κολοσσού, που τα πλοκάμια του θα απλώνονται σε 19 χώρες, από την Τουρκία μέχρι την κεντρική Ευρώπη και τη Βαλτική Θάλασσα.

Οταν χαίρονται οι αγορές, όμως, πρέπει να ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Κι όχι μόνο γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της «UniCredito» δήλωσε, ότι «μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας η λέξη - κλειδί δε θα είναι άλλη από την οικονομική πειθαρχία». Οπως λένε οι σχετικές πληροφορίες, οι σχεδιασμοί του νέου τραπεζικού μεγαθηρίου περιλαμβάνουν - εκτός των άλλων - την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες θα ισοδυναμούν με το 7% του προσωπικού της γερμανικής τράπεζας, με το 2% των εργαζομένων στην Ιταλία και το 9% από τους εργαζόμενους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Οπως, το 'χουμε τονίσει πολλές φορές, η αύξηση των μονοπωλιακών κερδών και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αντιστρόφως ανάλογα. Ποτέ δε συμπορεύτηκαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ