Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατασκευή συναίνεσης μέσω δημοσκόπησης

Να κατασκευάσει εικονικές πλειοψηφίες που τάχα αποδέχονται ή μάχονται υπέρ της ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις επιχειρεί η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το δοκιμασμένο εργαλείο κατασκευής συναίνεσης, τις δημοσκοπήσεις.

Επιδιώκοντας να υποστηρίξει την επιχείρηση διαρθρωτικών αλλαγών, η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως άλλωστε και η προκάτοχός της, η κυβέρνηση Σημίτη, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, προκειμένου να διασπάσει τους εργαζόμενους και να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα με τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις.

Κεντρική θέση στο οπλοστάσιο της ΝΔ κατέχει η προπαγανδιστική χρησιμοποίηση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας προκειμένου να δικαιολογήσει δήθεν την αναγκαιότητα της πολιτικής της και στην πραγματικότητα να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων, που στιγματίζονται ως προνομιούχοι και «ρετιρέ» στα μάτια των ανέργων!

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη χτεσινή δημοσκόπηση της MRB προκειμένου να δείξει ότι τάχα «ο κόσμος αποδέχεται τις διαρθρωτικές αλλαγές» και μάλιστα την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων! Η θετική απάντηση της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων (73,8%) στο σκόπιμο γενικόλογο ερώτημα «πόσο χρειάζονται αλλαγές στο Ασφαλιστικό» ερμηνεύεται από τα κυβερνητικά στελέχη ως συναίνεση στα μέτρα της κυβέρνησης! Παρόμοια πλασάρεται ότι η κοινή γνώμη επικροτεί τις ιδιωτικοποιήσεις επειδή σε σχετικό ερώτημα το 39,4% δηλώνει υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, ένα 23,5% όχι, ενώ το 27,8%(!) «δε συμφώνησε ούτε διαφώνησε».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, «θετική γνώμη» για την κυβέρνηση έχει μόνο το 24% των ερωτηθέντων, ενώ το 45% έχει αρνητική γνώμη. Αντίστοιχα, για το ΠΑΣΟΚ θετικά εκφράζεται το 16% και αρνητικά το 41%. Παράλληλα, η ανεργία θεωρείται από το 73% των ερωτηθέντων το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα και ακολουθούν η ακρίβεια (65%), η Υγεία (35,5%) και η Παιδεία (25%).

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38,9%, το ΠΑΣΟΚ 34,8%, το ΚΚΕ 6,8%, ο ΣΥΝ 3,6% και ο ΛΑΟΣ 2,9%. Η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,8%. Στο «φοβερό» ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής προηγείται του Γ. Παπανδρέου 9,6 μονάδες. Ο Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 43,9% των προτιμήσεων και ο Γ. Παπανδρέου 34,3%. Στη λεγόμενη παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 38,1 μονάδες και συγκεντρώνει 61% έναντι 22,9% του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της έρευνας, καθώς εκτιμά πως παρότι ελήφθησαν πρόσθετα φορολογικά μέτρα το Μάρτη και άνοιξαν μέτωπα με τους εργαζόμενους, η διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ παραμένει υψηλή...

Ενδεικτική της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας για τις αντεργατικές «τομές» στο Ασφαλιστικό και στο Εργασιακό είναι η άποψη του υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή και η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή κατευθύνονται στην προσπάθεια μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, καταπολέμησης της ανεργίας και, κυρίως, διαμόρφωσης των συνθηκών ώστε αυτό το κράτος να δημιουργήσει εκείνο που πρέπει, να λειτουργήσει παραγωγικά».

  • Με δηλώσεις ικανοποίησης για τη μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ υποδέχτηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τη νέα δημοσκόπηση της MBR. Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» της έρευνας, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ «είναι σταθερά και ανοδικά», αφού «μειώνεται η ψαλίδα με τη ΝΔ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ