Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχουν σημαία τους την υποταγή

Οτι αντικομμουνισμός και αντιΚΚΕ πάνε πακέτο, ότι κάθε επίθεση στο ΚΚΕ είναι νέτος σκέτος αντικομμουνισμός έχει αναλυθεί εξαντλητικά στις λεπτομέρειές του.

Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει κάθε νεόκοπο αντικομμουνιστή να χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο:

Χτύπημα στο ΚΚΕ κάθε που η εργατική τάξη από την ίδια της την πείρα στρέφει το βλέμμα στη μόνη απελευθερωτική για την ίδια ιδεολογία, τον επιστημονικό σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό.

Εχει γραφτεί τόσες φορές: Οι ιδέες είναι καρφιά κι όσο τις χτυπάς τόσο πιο βαθιά «ριζώνουν».

Παρά τα πρόσκαιρα ζιγκ - ζαγκ της ιστορίας, η «εκδίκηση της γυφτιάς», η επιδίωξη κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η κατάργηση των ίδιων των τάξεων, ο κομμουνισμός, παραμένει όραμα κινητήριο, με ορατή τη δυνατότητα να είναι και νικηφόρο.

Δυνατότητα που υπάρχει, γιατί ακριβώς η ίδια η θεωρητική επεξεργασία εξόπλισε την εργατική τάξη και με το εργαλείο για να επιτύχει τους στόχους της: Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το επαναστατικό κόμμα νέου τύπου.

Θεωρία για τον επαναστατικό μετασχηματισμό και Κόμμα για τον επαναστατικό μετασχηματισμό πάνε πακέτο. Κάνουν ένα αχτύπητο δίδυμο.

Ο,τι, όμως, δεν μπορεί να χτυπηθεί ευθέως, μπορεί να ροκανιστεί. Αυτό ακριβώς είναι το χτύπημα στο ΚΚΕ. Ενα ροκάνισμα. Μάταιο ιστορικά, αποτελεσματικό όμως, όταν υπηρετεί την καθυστέρηση της επαναστατικής δράσης.

Από τον καιρό της πρώτης τροτσκιστικής παρέκκλισης, αυτός παραμένει ο στόχος: Το χτύπημα του επαναστατικού κόμματος νέου τύπου, ως τέτοιου: ως επαναστατικού κόμματος νέου τύπου, που με τις συγκεκριμένες αρχές λειτουργίας του γίνεται ικανό να μετατρέψει τις ιδέες από θεωρία σε πράξη. Οχι κάποτε, αλλά τώρα, με μετρήσιμους στόχους, με οργάνωση και έλεγχο. Το ροκάνισμα αυτής της διαδικασίας είναι αντεπανάσταση.

Προς τι αυτές οι «θεωρητικούρες»; Είναι γιατί βγήκαν πάλι στο μεϊντάνι οι ηττημένοι.

Αφού δεν κατόρθωσαν να περάσουν την άποψη ότι το Κόμμα δεν πρέπει να είναι Κόμμα που θα παλεύει το ίδιο - χωρίς μεσολάβηση - για την εξουσία της εργατικής τάξης, αφού δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν το Κόμμα σε μια θεωρητική επεξεργασία και συνακόλουθη λειτουργία που να προσιδιάζει στον μικρό αδερφό της σοσιαλδημοκρατίας, επανέρχονται, εκτός ΚΚΕ πλέον, για να λασπώσουν:

Το ΚΚΕ, γράφει η Μ. Ευαγγελοπούλου στην «Εποχή» (26 Ιούνη 2005), αποδίδει ένα είδος «συλλογικής ευθύνης» όταν ζητά να αντιμετωπίζονται «ενιαία οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της άλλης Αριστεράς».

Αφήνουμε στην άκρη τη συνειδητή διαστρέβλωση που κάνουν, ταυτίζοντας τις ηγεσίες των αστικών κομμάτων με τη βάση τους, με τον κόσμο που τις ακολουθεί, το ΚΚΕ δεν το έκανε ποτέ αυτό. Μένουμε στο χαρακτηρισμό περί «απόδοσης συλλογικής ευθύνης»! Εκεί, στην «Εποχή», το έχουν ξαναπεί αυτό: Οταν κάτι φίλοι τους ανάβανε κεράκια στην αμερικάνικη πρεσβεία, την ώρα που ο κόσμος διαδήλωνε «Εξω τώρα οι Αμερικάνοι», είχαν χαρακτηρίσει ναζιστικού τύπου το σύνθημα, γιατί, δήθεν, αποδίδει συλλογική ευθύνη στον αμερικανικό λαό. Να τους αποδώσεις λάθος χειρισμό της γλώσσας δεν πρέπει, γιατί είναι επαγγελματίες γραφιάδες. Η πράξη δείχνει ότι είναι και επαγγελματίες προβοκάτορες. Πες πες κάτι μένει, σου λένε.

Για να έρθουν στο ζουμί: Η τακτική του ΚΚΕ «είναι ασύμφορη για τους εργαζόμενους»!

Δεν έχουν πρόβλημα με την τακτική του ΚΚΕ. Με τη στρατηγική του έχουν πρόβλημα και ως εκ τούτου και με την τακτική του. Με την κατεύθυνση ότι η εργατική τάξη πρέπει να διεκδικήσει η ίδια την εξουσία για τον εαυτό της έχουν πρόβλημα. Αυτή η κατεύθυνση δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες ότι με κάτι «ΠΑΣΟΚ» μπορεί να καλυτερέψουν τα πράγματα. Οταν λένε στους εργάτες «δε σας συμφέρει το ΚΚΕ» δουλεύουν για κάποιο «ΠΑΣΟΚ». Ετσι ξερά.

Αυτό που αντιπάλεψαν με νύχια και με δόντια, όταν ακόμα ήταν στο ΚΚΕ, ήταν η ίδια η συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ως Μετώπου, ως συσπείρωσης συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων με συγκεκριμένη ταξική αναφορά και συγκεκριμένο αντίπαλο.

Το ΠΑΜΕ δεν τους έκανε. Πήγαινε πιο μακριά από τα όρια μιας παράταξης. Με το ΠΑΜΕ, ως Μέτωπο και όχι ως παράταξη, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν, έχαναν το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούν τους κομμουνιστές ως πιόνια σ' ένα διαπαραταξιακό παζάρι «δημοκρατικών δυνάμεων», όπου το όραμα της εργατικής τάξης για τη δική της απελευθέρωση γινόταν όλο και πιο θολό και τη θέση του έπαιρνε η θέση της δημοκρατικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ένα διευρυμένο ΠΑΣΟΚ.

Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ ως Μέτωπο ταξικών δυνάμεων έβαλε ένα τέλος στο παραμύθι. Η επανεμφάνιση της εργατικής τάξης στο προσκήνιο ως τάξης που διεκδικεί για τον εαυτό της και όχι για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, ενόχλησε πολλούς. Ετσι, οι ταξικές συγκεντρώσεις χαρακτηρίζονται πλέον «αποστειρωμένες» (πράγματι δεν έχουμε ξυλοπόδαρους), το αίτημα για «δημόσια δωρεάν για όλους Κοινωνική Ασφάλιση που θα πληρώνει το κράτος και η εργοδοσία» σχολιάζεται ως «επαναστατική φλυαρία», το ίδιο και ο στόχος για «ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου». Αυτά, λένε, δεν πρέπει να προβάλλονται, γιατί «προϋποθέτουν τελείως διαφορετικούς συσχετισμούς»! Ωραία! Να πούμε στους Κομμουνάρους του Παρισιού και στους εξεγερμένους του Σικάγου ότι είχαν βάλει λάθος στόχους, αφού δεν είχαν τους «διαφορετικούς συσχετισμούς».

Καμία από τις παρλαπίπες τους δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Γιατί καταφεύγουν σ' αυτές; Γιατί άλλος είναι ο στόχος. Είναι δέσμιοι της τακτικής που υπηρετεί τη στρατηγική τους. Οταν το όραμά τους φτάνει το πολύ έως τη σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορούν παρά να βλέπουν ως εχθρό το επαναστατικό κόμμα νέου τύπου, το ΚΚΕ. Θέλουν ένα «ΚΚΕ» που να μην είναι ΚΚΕ. Τσόντα σε κάποιο ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο δεν το έχουν, αλλά μετράνε από συγκέντρωση σε συγκέντρωση τα κομμάτια της κατάντιας τους. Μόλις προχτές είχαν στη ΓΣΕΕ μοναδικό ακροατή τον Αναλυτή του ΣΕΒ να συμβάλλει δημιουργικά στη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα. Μόλις προχτές έπεσαν οι υπογραφές στον ΟΤΕ. Πώς να στηρίξεις ΠΑΣΟΚ με τέτοια κατάντια; Μπορείς όμως να ροκανίσεις το ΚΚΕ, σου λέει. Κούνια που τους κούναγε...


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ