Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στην πρόταση του ΚΚΕ η διέξοδος!

«Δεν υπάρχουν λύσεις εντός των πλαισίων της ΚΑΠ και της ΕΕ», τόνισε μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση ο Γ. Χαρίτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος

Στα λαϊκά προβλήματα, στις αιτίες τους και στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ αναφέρθηκε ο Γ. Χαρίτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μιλώντας χτες βράδυ σε πολιτική συγκέντρωση της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Πλαστήρα Καρδίτσας έδωσαν το «παρών» τους εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι και συνταξιούχοι και άλλοι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς.

Οπως επισήμανε ο Γ. Χαρίτος «το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της στα λαϊκά στρώματα με ένα μπαράζ μέτρων και ρυθμίσεων, που δίνουν το στίγμα αλλά και το περιεχόμενο της πολιτικής της. Συνεχίζει και ολοκληρώνει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς. Μιας πολιτικής υπαγορευμένης απ' τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που δε διαφέρει σε τίποτα απ' αυτήν του ΠΑΣΟΚ». Και υπογράμμισε: «Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ μιλάνε για "εργατικό κόστος". Για την ανάγκη να μειωθεί ώστε να ανέβει η περίφημη ανταγωνιστικότητα. Ομως, η εργατική παραγωγική δύναμη είναι η πηγή του πλούτου, σε αντίθεση με τα μονοπώλια και τους επιχειρηματίες που εδώ και πολλές δεκαετίες λειτουργούν παρασιτικά. Σε αντίθεση βέβαια με όσα λέει ο κ. Γιακουμάτος, ότι τάχα οι εργάτες δεν μπορούν να κάνουν χωρίς το ιδιωτικό κεφάλαιο. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Επιπλέον, η κλοπή του ιδρώτα της εργατικής τάξης είναι πολλαπλή (στην παραγωγή, με τη φορολογία - άμεση και έμμεση - με τις ασφαλιστικές εισφορές, με τα πανάκριβα έξοδα για την Παιδεία, την Υγεία, τα τοκογλυφικά δάνεια κ.ά.). Δεν έχουν καμιά υποχρέωση οι εργαζόμενοι να πληρώσουν. Τα ελλείμματα υπάρχουν επειδή τα δημιούργησαν η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί διαχειριστές της».

Αναφερόμενος στις καταστροφικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο Χ. Χαρίτος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν λύσεις "εντός των πλαισίων" της ΚΑΠ και της ΕΕ, όπως ισχυρίζονται πολλοί και διάφοροι». «'Η συγκρούεσαι με την πολιτική αυτή - είπε - βγάζεις πολιτικά συμπεράσματα και οργανώνεις τον αγώνα σου σε συμμαχία με τους εργάτες απέναντι στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια ή αποδέχεσαι την "εθελούσια έξοδο" που σου προσφέρει η νέα ΚΑΠ». Υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα σημείωσε: «Οσο ο λαός θα εναποθέτει τις ελπίδες του πότε στο ΠΑΣΟΚ και πότε στη ΝΔ, δε θα αλλάξει τίποτα προς όφελος των εργαζομένων. Θα δέχονται νέα πλήγματα. Απαιτείται τώρα μαζικός απεγκλωβισμός και από τους δύο». Κι αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, μίλησε για τις επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας πως όσοι θέλουν να εκφράσουν την αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να εκλέξουν όσο γίνεται περισσότερους κομμουνιστές και συνεπείς αγωνιστές, συμβούλους και δημάρχους, σε μια προσπάθεια να δυναμώσει και να πάρει σάρκα και οστά ο ριζοσπαστικός πόλος αντίστασης και στην ΤΑ.

Αναλύοντας την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είπε ότι «στη γενικότερη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και στο εισόδημα, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιπαραθέσουν τη δική τους στρατηγική, την αντεπίθεση, τη συμμαχία τους, τη συσπείρωση που δίνει στον αγώνα προοπτική και είναι η μόνη που μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να βάλει σήμερα και ένα φρένο».

Και καταλήγοντας τόνισε, ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ είναι αυτός που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. O δρόμος, δηλαδή, της φιλολαϊκής ανάπτυξης που προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας - Λαϊκής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ