Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συνενόχους στην αντεργατική λαίλαπα ψάχνει η κυβέρνηση

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις στις τράπεζες και τον ΟΤΕ

Με την ψήφιση επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση επικύρωσε χτες στη Βουλή την επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες και των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων του ΟΤΕ με τις «εθελούσιες απολύσεις». Η επίθεση ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφιση των σχετικών τροπολογιών, στις οποίες περιέχονται οι εν λόγω αντεργατικές διατάξεις.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση, πέρα από τις δικομματικές αντεγκλήσεις ο υπουργός Εργασίας, αφού υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές, ανακοίνωσε για μία ακόμα φορά την πρόθεσή του να ανοίξει συνολικά το Ασφαλιστικό. Ο Π. Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι για το θέμα θα γίνει «διάλογος πέραν της τετραετίας» και ισχυρίστηκε ότι όποιος δεν πάρει μέρος σε μία τέτοια προσχηματική διαδικασία - που το μόνο με το οποίο θα ασχοληθεί θα είναι τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι - «ή κινδυνολογεί ή υπονομεύει στην πράξη το διάλογο και δεν υπερασπίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης»!

Στην προκλητική αυτή θέση απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι «πάει πολύ» να κατηγορεί η κυβέρνηση ως υπονομευτές όσους δεν πάρουν μέρος στη γενικευμένη επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων. «Εμείς θεωρούμε ότι είναι παγίδα αυτός ο κοινωνικός διάλογος, όπως ήταν όλοι οι προηγούμενοι κοινωνικοί διάλογοι, οι οποίοι κατέληξαν σε αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Θα μπορούσα να πω ότι όποιος συμμετέχει σε αυτό το διάλογο, είτε είναι πολιτικός είτε κοινωνικός φορέας, αυτός υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση και όχι όποιος δε συμμετέχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας αναφορά του υπουργού σύμφωνα με την οποία τις ίδιες αντεργατικές ρυθμίσεις κάνουν στην Ευρώπη και οι σοσιαλιστές τόνισε: «Και οι σοσιαλιστές και οι χριστιανοδημοκράτες όταν είναι στην κυβέρνηση εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Αν είχε κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είχε φέρει ανάλογες ρυθμίσεις για τη χειροτέρευση του νόμου Ρέππα. Τώρα είναι κυβέρνηση η ΝΔ και εφαρμόζει το γνωστό πρόγραμμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των ανατροπών στα κοινωνικά δικαιώματα».

Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό ότι «το ΚΚΕ δηλώνει ότι δε φοβάται την απειλητική τοποθέτηση του υπουργού και δε θα πάρει μέρος όπως δεν πήρε και στους διαλόγους απάτης των προηγούμενων κυβερνήσεων». Ο βουλευτής κάλεσε το λαϊκό κίνημα να αντιδράσει και να μην πάρει μέρος στον προσχηματικό διάλογο, όπου ο εργαζόμενος καλείται να συζητήσει τι δικαιώματα θα του αφαιρεθούν και αυτό πρέπει να το σκεφθούν σοβαρά αυτές τις μέρες οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. «Ολοι οι κοινωνικοί διάλογοι μέχρι σήμερα αποτέλεσαν το άλλοθι για την αφαίρεση εργασιακών, ασφαλιστικών αλλά και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Σχολιάζοντας τα όσα λένε οι υπουργοί για «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού υπενθύμισε ότι το Ασφαλιστικό «άνοιξε» από το 1990 και μάλιστα μέσα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ΕΕ όπως αυτές εκφράζονταν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις διάφορες Συνόδους Κορυφής. Οι κατευθύνσεις αυτές απαιτούσαν αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων και με αυτές συμφωνούσε απόλυτα και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα δυσκολεύεται να βρει σημεία διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι η σημερινή κυβέρνηση με την αντεργατική της πολιτική έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι δεν είχαν προλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό φαίνεται από την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Ρέππα με τον οποίο συμφωνούν και τα δύο κόμματα, πετσοκόβοντας και εξισώνοντας προς τα κάτω τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η αντεργατική πολιτική της ΝΔ, είπε, υλοποιεί στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, για να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη για λογαριασμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει στην ουσία αυτές τις επιλογές. Σοβαρές ευθύνες, συνέχισε, έχουν και οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι οποίες στηρίζουν συστηματικά τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

Στη χτεσινή ολοήμερη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού αλληλοκατηγορήθηκαν για ψεύδη και ανακρίβειες και επανέφεραν τη συζήτηση περί «διαπλοκής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ