Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Α ... ρε μπαγάσα!

Α ...ρε μπαγάσα, κοιτάζεις τη φάτσα σου στον καθρέφτη, ναρκισσεύεσαι και καμαρώνεις. Κλείνεις πονηρά και το μάτι. Δείχνεις πολύ ευχαριστημένος με τον εαυτό σου. Αρκετά έχεις κατορθώσει. Και ψηλά ανέβηκες, και στο δρόμο σε δείχνουν οι άλλοι. Θεωρείσαι πετυχημένος. Αξιοποίησες τα προσόντα και τις ικανότητές σου... Θα μου πεις σε βάρος των άλλων, αλλά αυτό έχει καμιά σημασία; Ας πρόσεχαν..! Η γλώσσα σου μάκρυνε και η μέση σου έγειρε στα δυο να φτάσεις ψηλά. Δεν πήρες κατ' ευθείαν το δρόμο του αϊτού - το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Και ο γυμνοσάλιαγκας την ίδια δουλιά κάνει, ξέρει και ανεβαίνει!

Α ...ρε μπαγάσα, τ' απάνω κάτω έφερες σ' αυτήν τη ζωή και κορδώνεσαι.

Κατάφερες να υπηρετείς όχι μόνο έναν, αλλά και δυο και πολλούς αφεντάδες... Και μικρόφωνο κρατάς, και σε κάμερα στέκεις απέναντι, και πένα έχεις στα χέρια σου, να μουντζουρώνεις την αγριάδα και να δίνεις το χρώμα που θέλεις εσύ, ντύνοντάς το με πολλά αραχνοΰφαντα πέπλα.

Θεωρείσαι έξυπνος, τετραπέρατος θα ήταν καλύτερα να πω. Το πρόσεξαν και άλλοι και, προφανώς, κατέληξαν ότι αυτός μπορεί να παίξει μια χαρά το παιγνίδι μας. Είναι αυτό που λέμε χαρισματικός, διαβόλου κάλτσα, ψύλλο ξεπεταλώνει, κρατάει και την μπουκάλα γεμάτη νερό για ώρα ανάγκης για τον διαιτητή, όταν κατά τη γνώμη του σφυρίζει ανάποδα... Οχι, δεν εννοώ αυτόν που εννοείτε, αλλά άλλους χαρισματικούς παρλαπίπες, που εάν δεν έχουνε μπουκάλια με νερό να εκτονωθούνε, έχουνε άλλα αντικλείδια, άλλα συμπράγκαλα να φτάσουν στο σκοπό τους.

Α ...ρε μπαγάσα, ένα μόνο δεν κατάλαβες, πως είσαι τελειωμένος, πως έχεις ημερομηνία λήξης και ότι τον ταύρο δεν τον έπιασες τελικά από τα κέρατα.

Σου ξέφυγαν κάποια απλά πράγματα, η μπέσα και το ήθος - να πούμε. Είσαι γεμάτος έπαρση και παρασύρεσαι εύκολα στη μεριά που φυσάει ο άνεμος. Τα αφεντικά ξεζουμίζουν τους χαρισματικούς και τους πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες, σαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα, σαν καμένο χαρτί, όταν ο ρόλος τους τελειώσει. Η πτώση είναι οδυνηρή και ανεπίστρεπτη. Το μικρόφωνο θα κάνει φτερά, η κάμερα θα περάσει σ' άλλα χέρια και η πένα σου θα εξαφανιστεί. Τα φώτα για τους ετερόφωτους σβήνουν... Τύποι σαν εσένα δεν έχουν τη δυνατότητα της κριτικής κι αυτοκριτικής, γιατί δεν έχουνε βαρύτητα, είναι φελλοί... Αεροβατούν. Κλότσησαν τη γαβάθα με το γάλα που άρμεξαν από την αγελάδα κι έβγαλαν στο παζάρι την όποια αξία και τις όποιες ικανότητές τους. Κι ανεξάρτητα, αν τις πούλησαν, τελικά, περισσότερο ή λιγότερο φτηνά ή ακριβά, η ουσία δεν αλλάζει. Ξεπούλησαν την ψυχή και το μυαλό τους στην απληστία και την εκμετάλλευση του όποιου αφέντη...


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο χορτάτος θείος Θ. Κ. (2014-10-15 00:00:00.0)
Αστους να «τρώγονται» (2005-11-23 00:00:00.0)
Ο δαίμων της πένας (2001-03-31 00:00:00.0)
Τους διέσυρε ο σερ! (2001-01-28 00:00:00.0)
Συγνώμη, ρε, Γιώργο! (2000-12-31 00:00:00.0)
Δράμα (1997-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ