Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Αλλαξε ρότα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, ποιος τη χάρη μας... Το ένα μετά το άλλο τα εύσημα από τους «διεθνείς οίκους». Ως και «ορόσημο για τις εργασιακές σχέσεις» χαρακτηρίζεται η συμφωνία στον ΟΤΕ. Οτι θα μείνει στην ιστορία είναι σίγουρο. Δεν εξασφαλίζεται κάθε μέρα τέτοιο ξεπούλημα, δεν καταγράφεται συχνά τέτοιο τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων.

Οτι για μια μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε θα γίνει ούτε αυτό μάθημα, είναι σίγουρο. Οπως σίγουρο, όμως, είναι ότι και μια επίμονη κουβέντα, εργάτη τον εργάτη, σχετικά με το γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βαστάνε μαζί το βούρδουλα, όταν πρόκειται να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, είναι πολλαπλά χρήσιμη.

Πολλά δεν είναι πλέον δεδομένα στις συνειδήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας του εργατόκοσμου, που για διάφορους λόγους εμπιστεύονταν ως τώρα πότε τη ΝΔ και πότε το ΠΑΣΟΚ. Ο μαζικός απεγκλωβισμός από τα κόμματα που υπηρετούν την αστική τάξη είναι δυνατός.

Κι έχουμε πολλά να κουβεντιάσουμε. Να, μάνι μάνι, η ομολογία ότι το 8ωρο έχει προ πολλού καταργηθεί. Αυτό δε συνέβη έτσι ξαφνικά. Οι 1.925 ώρες το χρόνο κατά μέσο όρο εξηγούν την πρεμούρα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα ζητήματα της συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Οταν πια το σύνθημα «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη» δεν το φωνάζουν μόνον οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, αλλά διαπιστώνεται ως πραγματικότητα από αρθρογράφους φιλοκυβερνητικών εντύπων. Οταν διαπιστώνεται, επίσης, από άλλους αρθρογράφους, η καλλιεργημένη αφωνία της κοινωνίας απέναντι σε προκλητικότατες αντεργατικές αυθαιρεσίες. Ε, και μ' αυτές τις ομολογίες στο χέρι, δικαιούμαστε να δείξουμε ξανά και ξανά τον ένοχο, να το πούμε με ένταση: Κανείς δε δικαιούται πλέον να δηλώνει «δε γνώριζα». Οι διαπιστώσεις έχουν τελειώσει, είναι η ώρα για μετακινήσεις...

Οσο για κάτι δημοσιογράφους, που εύκολα παπαγαλίζουν τα περί ρετιρέ, ας ετοιμάζονται. Μετά τον Πολυζωγόπουλο, που ζήτησε να επιβληθεί ειδικός ασφαλιστικός φόρος στους υψηλόμισθους, έρχεται επίσης από το ΠΑΣΟΚ, ο Σολωμός αυτή τη φορά, να κινήσει θέμα «αγγελιόσημου». Ε, δε θα φταίει η επάρατος που θα αρπάξει την μπάλα...

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, άντε να δικάσεις την αγωνία για την επιβίωση. Την ώρα που σου λένε να κλάψεις για έναν τύπο, τον 11ο στην κατάταξη πιο πλούσιο του κόσμου, που ξεσκίζει στα μαγαζιά του χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ