Κυριακή 17 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μάρτυρες» συντελεσμένου θεατρικού γεγονότος

Ενας ανεκτίμητος εικαστικός θησαυρός, σπάραγμα της εφήμερης τέχνης του θεάτρου που διαφυλάσσουν τη μνήμη, πολύτιμος μάρτυρας συντελεσμένου θεατρικού γεγονότος, εκτίθεται στο Θεατρικό Μουσείο της Επίδαυρο. Φέτος, πέμπτη χρονιά λειτουργίας του, στο Μουσείο φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στα 30 χρόνια συμμετοχής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Η έκθεση προβάλλει μεγάλες στιγμές της τριαντάχρονης πορείας του θεάτρου, μέσα από τις δημιουργίες ενδυματολόγων εικαστικών καλλιτεχνών, που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ. Ο τάσεις στα χρόνια που πέρασαν, οι παραδόσεις που συνεχίστηκαν, οι τομές που αποτολμήθηκαν, αποτυπώνονται στα ενδύματα που εκτίθενται, τα οποία ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας παράστασης μετατρέπονται στη συνέχεια σε αυτόνομο έργο τέχνης.

Το Μουσείο φιλοξενεί κάθε χρόνο μια νέα, διαφορετικής θεματικής και περιεχομένου, έκθεση που φέρει τον τίτλο «Μνήμες Αρχαίου Δράματος» και διατρέχει την ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου μέσα από κοστούμια, μάσκες, μακέτες, θεατρικά αντικείμενα και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Το εκθεσιακό υλικό αποτυπώνει τη διαδρομή του θεσμού από το ξεκίνημά του, το 1954 μέχρι σήμερα και προέρχεται από παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Με τον τρόπο αυτό, το Ελληνικό Φεστιβάλ θέλησε να τιμήσει τους μεγάλους θεατρικούς δημιουργούς και ερμηνευτές που, δεκαετίες τώρα, μόχθησαν για την αναβίωση του αρχαίου δράματος και, παράλληλα, να καταστήσει κοινωνούς της υψηλής τους τέχνης τους σημερινούς θεατές των Επιδαυρίων. Η φετινή έκθεση, που φέρει τον τίτλο «ΚΘΒΕ 30 Χρόνια Επίδαυρος - Μεγάλοι Δημιουργοί του Θεατρικού Ενδύματος», προβάλλει μεγάλες στιγμές της τριαντάχρονης πορείας του μέσα από τις δημιουργίες ενδυματολόγων εικαστικών καλλιτεχνών, που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ και περιλαμβάνει κοστούμια παραστάσεων του ΚΘΒΕ που δημιούργησαν οι: Απόστολος Βέττας («Μήδεια» σκηνοθεσία Ανδρέας Βουτσινάς, 1990). Δαμιανός Ζαρίφης («Νεφέλες» σκηνοθεσία Γιώργος Ρεμούνδος, 1978, «Τραχίνιες» σκηνοθεσία Βίκτωρ Αρδίττης, 2004). Γιώργος Ζιάκας («Εκάβη» σκηνοθεσία Διαγόρας Χρονόπουλος, 2001). Ευαγγελία Κιρκινέ («Ηρακλής» σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν 2002). Τίτη Κυριακίδου («Ορνιθες» σκηνοθεσία Ανδρέας Βουτσινάς, 1994). Αντώνης Κυριακούλης («Ικέτιδες» σκηνοθεσία Γιώργος Μιχαηλίδης, 1983). Ιωάννα Μανωλεδάκη («Φοίνισσες», σκηνοθεσία Νίκος Χουρμουζιάδης, 1999). Γιάννης Μετζικώφ («Ηλέκτρα» σκηνοθεσία Ανδρέας Βουτσινάς, 1992). Ιωάννα Παπαντωνίου («Επτά επί Θήβας» σκηνοθεσία Σταύρος Τσακίρης 1993). Γιώργος Πάτσας («Αντιγόνη» σκηνοθεσία Σπύρος Ευαγγελάτος, 1980, «Σφήκες» σκηνοθεσία Ντίνος Γιαννόπουλος, 1977, «Πλούτος» σκηνοθεσία Διαγόρας Χρονόπουλος, 2000). Διονύσης Φωτόπουλος («Ηλέκτρα» σκηνοθεσία Μίνως Βολωνάκης, 1975, «Λυσιστράτη» σκηνοθεσία Ανδρέας Βουτσινάς, 1983).


Επίσης εκτίθενται μάσκες και καπέλα από τις παραστάσεις «Βάτραχοι» σκηνοθεσία Σωτήρης Χατζάκης, 2003, σκηνογράφος Κλαίρη Μπρέσγουελ και «Θεσμοφοριάζουσες» σκηνοθεσία Κούλα Αντωνιάδη, σκηνογράφος Νίκος Πετρόπουλος 1982.

Εκτός από την έκθεση σε ειδική οθόνη προβάλλεται ένα DVD, που προέρχεται από το Αρχείο του Θεατρικού Μουσείου και διαρκώς εμπλουτίζεται με καινούριο υλικό, στο οποίο παρουσιάζονται επιλεγμένα αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις των Επιδαυρίων. Στον εκθεσιακό χώρο ακούγονται μουσικές δημιουργίες των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μενέλαου Παλάντιου, Αργύρη Κουνάδη, Θόδωρου Αντωνίου, Χρήστου Λεοντή, Γιώργου Κουρουπού, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, που κατά καιρούς έντυσαν παραστάσεις των Επιδαυρίων. Οι μουσικές αυτές παραχωρήθηκαν ευγενικά και θα παραχωρούνται από τους ίδιους τους δημιουργούς ή τους διαχειριστές των έργων τους.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μουσείου έχει ο ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ, η επιστημονική στήριξη της έκθεσης είναι της θεατρολόγου Γιάννας Τσόκου, η έρευνα, η επιλογή, η τεκμηρίωση και η επεξεργασία του φωτογραφικού και οπτικού υλικού είναι των Εύας Γεωργουσοπούλου και Εφης Αθανασοπούλου. Η γενική επιμέλεια και συντονισμός της έκθεσης είναι της Βαρβάρας Λαζαρίδου.

Η έκθεση «Μνήμες Αρχαίου Δράματος» διαρκεί έως το Σεπτέμβρη και το Μουσείο Επιδαυρίων είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9π.μ. έως τις 9μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ