Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Αυξήθηκε η δυσαρέσκεια για το ευρώ

Το μεγαλύτερο ποσοστό ενάντια στη νομισματική ενοποίηση της ΕΕ, στις χώρες της Ευρωζώνης, εμφανίζει η Ελλάδα. Οι Ελληνες εμφανίζονται χωρισμένοι στα δύο, όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα, με τους πολέμιους του ευρώ να κερδίζουν 13 ποσοστιαίες μονάδες, από την προηγούμενη έρευνα και να φτάνουν το 49%, ισοψηφώντας πλέον με τους υποστηρικτές του ενιαίου νομίσματος.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας θέλει το 59% των Ελλήνων να υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο έτος θα είναι χειρότερη, ενώ το 63% θεωρεί δεδομένη την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 64% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι ένα από τα προβλήματα, τα οποία η ΕΕ και οι κυβερνήσεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα, είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, ενώ το 61% θέτει σαν πρώτη προτεραιότητα και το θέμα της ανεργίας, που έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό στους «25», 47%.

Για τη διεύρυνση

Η έρευνα, που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έθεσε και ερωτήματα αναφορικά με τη διεύρυνση της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες - μέλη, με την Τουρκία να πληρώνει το φόβο της ανεργίας, που θεωρούν οι Ευρωπαίοι ότι θα αυξηθεί με τη διεύρυνση και να συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές ψήφους από τους Ευρωπαίους και να μετατρέπεται σε εξιλαστήριο θύμα, μπροστά στην κρίση που προκάλεσαν τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, το 52% των «25» τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας, με τα ποσοστά στην Ελλάδα να φτάνουν το 70%. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ισχυρίστηκε ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και προσανατολίζεται προς τα συμφέροντα της χώρας». Ανάλογα ποσοστά με την Ελλάδα, εμφανίζουν η Αυστρία με 80% εναντίον της ένταξης της Τουρκίας, η Γερμανία με 74%, το Λουξεμβούργο με 72% και η Γαλλία με 70%.

Τέλος, οι Ελληνες δε φαίνεται να αντιτίθενται στην αύξηση των μελών της ΕΕ, καθώς οι αντιρρήσεις τους, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, περιορίζονται στην Αλβανία (58% κατά) και στην ΠΓΔΜ (47% κατά, έναντι 45% υπέρ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ