Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΚΕ
Ο ΣΥΝ έχει στρατηγική διαχείρισης του συστήματος

Μέρος 5ο

Για τις εκλογές στην ΤΑ του 2006, ο ΣΥΝ, παρά τις όποιες εσωτερικές διαφοροποιήσεις, κινείται γενικά στην κατεύθυνση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Στην εισήγηση της ΚΠΕ του ΣΥΝ «προς τις ΝΕ και τις οργανώσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006», η επιδίωξη «της κοινής προεκλογικής δράσης και παρουσίας στις Νομαρχίες και στις πρωτεύουσες των νομών με τις Δυνάμεις της αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ» και η απόρριψη πρότασης κεντρικής συμφωνίας με τα άλλα κόμματα, είναι το «φύλλο συκής» της ανοιχτής ή συγκαλυμμένης συνεργασίας με τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, που προωθείται μέσω των συνεργασιών στις «τοπικές κοινωνίες».

Αναφερόμενη η εισήγηση της ΚΠΕ του ΣΥΝ στην τακτική του απέναντι στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τονίζει:

«Δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε μια υγειονομική ζώνη απέναντι σε πολίτες που έχουν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Αντίθετα. Γνωρίζουμε τις διεργασίες κατακερματισμού των μεγάλων κομμάτων στις εκλογές για την ΤΑ, το φαινόμενο των "ανταρτών". Η περίπτωση αλληλοσπαραγμού "παραγόντων" δε μας ενδιαφέρει. Στις πολλές, όμως, περιπτώσεις διαφωνιών με κομματικές επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων και υποστήριξης, παρά τις θέσεις του κόμματος, των ώριμων και προωθημένων διεκδικήσεων των κοινωνιών, μας δίνουν την ευκαιρία για αναζήτηση συμμαχιών μεγάλου εύρους. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, μιλώντας στις 9.4.05 στη συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Β` Αθήνας του ΣΥΝ, σχετικά με την τακτική συνεργασιών του ΣΥΝ μπροστά στις εκλογές της ΤΑ, υποστήριξε:

«Θα ανοιχτούμε στις δυνάμεις των κομμάτων του δικομματισμού. Δεν απορρίπτουμε εμείς με κανένα τρόπο όλα τα πρόσωπα ή ομάδες ή στελέχη ακόμα, από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ».

Ο ΣΥΝ, όπως και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002, που συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιεί και σήμερα πολύγλωσση τακτική. Με τα επιχειρήματα της «τοπικής κοινωνίας» και της διαφοροποίησης «των ανταρτών», επιδιώκει να βρει τρόπους συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, χωρίς να διακινδυνεύει το «αριστερό» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και την «αξιοπιστία» της πρόσκλησης, που απευθύνει «για κοινή δράση όλης της αριστεράς» και συνεργασία «με άλλες αριστερές κινήσεις» στις εκλογές της ΤΑ.

Ο ΣΥΝ θέλει να φαίνεται ότι διαχωρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ επί της ουσίας συμφωνεί μαζί του, ώστε να ενσωματώσει και να καρπωθεί σε ένα βαθμό τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να εγκλωβίσει ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί και να φθείρει τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεών τους.

Ο ΣΥΝ επίσης περιορίζει την κριτική του σε θέματα λειτουργίας του θεσμού της ΤΑ, με τα συνθήματα της «αποκέντρωσης» και της «τοπικής κοινωνίας».

Η κριτική του είναι ανώδυνη, από τη στιγμή που δεν αντιπαρατίθεται στη γενική γραμμή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται και υλοποιούνται και μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα, τις υιοθετεί και συμβάλλει στην υλοποίησή τους με τη στήριξη των αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, την πρακτική των εκλεγμένων του στους Δήμους και στις Νομαρχίες. Για παράδειγμα, ο ΣΥΝ αποδέχτηκε και ψήφισε στην ΚΕΔΚΕ το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», που προβλέπει ότι τα έργα στους Δήμους θα εκτελούνται μέσω «σχημάτων σύμπραξης» με τους επιχειρηματίες.

Συνεργάστηκε σε κοινούς συνδυασμούς με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά και σε κοινά ψηφοδέλτια στα σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, στηρίζοντας την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η ΤΑ μπορεί να αναπτύξει «φιλολαϊκές αναπτυξιακές πολιτικές», διεκδικώντας «μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων» και υποστηρίζει ότι: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίπλα και μαζί με τον πολίτη μπορεί να συγκροτεί απαντήσεις στη σκληρή του καθημερινότητα, χτίζει υποδομές, σχεδιάζει και επιχειρεί βήματα στο μέλλον, αλλάζει τους συσχετισμούς, οργανώνει αντιστάσεις, επιχειρεί υπερβάσεις. Για να είναι μια αυτοδιοικητική πολιτική αριστερή, δεν είναι αρκετή μόνο η απλή μεταφορά αρμοδιοτήτων. Απαιτείται και μια ευρεία μεταφορά δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, που, όμως, προϋποθέτουν και μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας»1.

Με τη θεσμολαγνία και δημαγωγώντας για «αυτονομία και ανεξαρτησία» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για «αριστερή αυτοδιοικητική λογική», «δημοκρατικό προγραμματισμό», ο ΣΥΝ προωθεί το ρετουσάρισμα της αντιλαϊκής πολιτικής, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει σαν «λαϊκός θεσμός», που θα εφαρμόζει οικονομική και κοινωνική πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Ομως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν τμήμα του κράτους, δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν φιλολαϊκή νησίδα, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΝ. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και με τη στήριξη του ΣΥΝ, πέτυχαν η ΤΑ να γίνει ουσιαστικός μοχλός διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, πεδίο προώθησης και εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης έξω από τη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, π.χ. ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, δημοτικές επιχειρήσεις που υποκαθιστούν δημοτικές υπηρεσίες, π.χ. καθαριότητα, πράσινο, πολιτισμός, αθλητισμός κλπ.), και μέσο παρέμβασης των μηχανισμών της κεντρικής εξουσίας στην κοινωνικο-οικονομική ζωή.

Σ' αυτά ο ΣΥΝ όχι μόνο δεν αντιτίθεται, αλλά επιδιώκει και το δικό του ιδιαίτερο ρόλο για την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, ο ΣΥΝ προτείνει ότι οι νέες «αρμοδιότητες της ΤΑ» και η «αυτοδιοικητική και περιφερειακή ανάπτυξη» πρέπει να στηριχτούν στη «μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και την ανακατανομή και μεταβίβαση συγκεκριμένων πόρων στην Αυτοδιοίκηση»2. Δηλαδή, συμφωνεί με τις αντίστοιχες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για υλοποίηση από την ΤΑ της επιβολής πρόσθετων φόρων στο λαϊκό εισόδημα.

Οι θεωρίες του ΣΥΝ περί «αποκέντρωσης», «δημοκρατικού προγραμματισμού και συμμετοχής» έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, τη λαϊκή συναίνεση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, το ξεστράτισμα του κινήματος και τον εξοβελισμό των αντιμονοπωλιακών διεκδικήσεων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τις επιλογές της ΕΕ στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

1, 2: «Εισήγηση της ΚΠΕ του ΣΥΝ προς τις ΝΕ και τις οργανώσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006».

  • Από το κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η τακτική του ΣΥΝ απέναντι στο ΚΚΕ. Η πρόταση για την "ενότητα της Αριστεράς" και για "κοινή δράση στοπρόβλημα"»

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Σημείωση:

Στο προηγούμενο άρθρο (4ο Μέρος) υπάρχει παράλειψη των πηγών. Ετσι, τα αποσπάσματα από ομιλία του Α. Αλαβάνου προέρχονται από την ομιλία του στο «Σπόρτιγκ», εφημερίδα «ΑΥΓΗ», 15 Φλεβάρη 2005, σελ. 4-5, τα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα, από το «Καταστατικό του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», Προοίμιο, www.european-left.org, ενώ τα σχετικά με το «σταλινισμό» από το «γράμμα του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας», συζήτηση στην ΕΕ του ΕΑΚ, Βερολίνο, 8 Γενάρη 2005 www.european-left.org.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ