Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Για την οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης

Το συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα τον Οκτώβρη, οι κορυφαίοι σταθμοί του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο διάστημα

Η επιτυχία των ταξικών απεργιακών συγκεντρώσεων στις 26 Ιούλη αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη και στην Αθήνα τον Οκτώβρη
Η επιτυχία των ταξικών απεργιακών συγκεντρώσεων στις 26 Ιούλη αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη και στην Αθήνα τον Οκτώβρη
Με δυο κορυφαίους σταθμούς στη δράση του, το συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 10 του Σεπτέμβρη και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα τον ερχόμενο Οκτώβρη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο δίνει αποφασιστική συνέχεια στη μάχη, να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και κεφαλαίου. Να πάρουν απάντηση τα δυσβάσταχτα για το λαό μέτρα που η ΝΔ φόρτωσε στις πλάτες των εργαζομένων το 17μηνο της διακυβέρνησής της, στην αντιλαϊκή πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ. Να απορριφθεί στην πράξη το τερατούργημα της «διευθέτησης» και ο οριστικός ενταφιασμός του οκτάωρου, που εν μέσω καλοκαιριού έγινε νόμος του κράτους, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, αλλά και με την κατ' ουσίαν συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Η αντιλαϊκή πολιτική δεν πάει διακοπές. Το ίδιο και οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης και της αγωνιστικής, ταξικής συσπείρωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς.

  • Για να αποκαλυφθεί ο πραγματικός αντιδραστικός και βαθιά ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής της ΝΔ. Κάθε μέτρο, κάθε νέο νομοσχέδιο, μοναδικό στόχο έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η πολιτική της είναι σε ευθεία σύγκρουση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Είναι επικίνδυνη για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
  • Για να ξεμπροστιαστεί το δημαγωγικό προσωπείο του ΠΑΣΟΚ, που κόπτεται δήθεν για τα λαϊκά συμφέροντα, όταν μέχρι και οι πέτρες ξέρουν σήμερα ότι καμιά ουσιαστική διαφορά δεν έχει η πολιτική του από εκείνη της ΝΔ. Η εικοσαετής εμπειρία των εργαζομένων από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Η ΝΔ βρήκε έτοιμο το έδαφος, για να επισπεύσει την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στη βάση όσων, τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση, συναποφάσισαν στα πλαίσια της καπιταλιστικής ΕΕ.
  • Για να αποκρουστεί κάθε αυταπάτη που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο ΣΥΝ και η συνδικαλιστική του παράταξη στους εργαζόμενους, ότι τα εργοδοτικά υπερκέρδη και ο ευρωενωσιακός προσανατολισμός μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Η τακτική του είναι αδιέξοδη για το κίνημα, φρενάρει τη ριζοσπαστικοποίηση και τελικά διευκολύνει το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Για να καταδικαστεί στην πράξη η τακτική του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που βάζει ανοιχτά πλάτη, για να περάσουν τα αντεργατικά νομοθετήματα, παραδίδοντας τους εργαζόμενους βορά στις αντιλαϊκές διαθέσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Τα «θερινά μπάνια» της ΓΣΕΕ έχουν ετήσια διάρκεια, όσον αφορά στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Ο συνδικαλισμός της συναίνεσης βρίσκεται σε εγρήγορση μόνον όταν πρόκειται να υπερασπιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον πυρήνα των αξιώσεων του κεφαλαίου.
Να καταργηθεί στην πράξη η «διευθέτηση»

Με πολύτιμο εφόδιο την πλούσια αγωνιστική χρονιά, τελευταίος σταθμός της οποίας ήταν η επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας και των ταξικών απεργιακών συγκεντρώσεων στις 26 του Ιούλη, το ΠΑΜΕ ανεβάζει στροφές. Μπροστά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Με κεντρικό σύνθημα την κατάργηση στην πράξη κάθε διευθέτησης στο χρόνο εργασίας. Ενάντια στην κατάργηση του οκτάωρου και στο αυθαίρετο δικαίωμα του κεφαλαίου να επεκτείνει ακόμα παραπέρα το μέρος της απλήρωτης εργασίας, με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας του. Να συρρικνώνει στο ελάχιστο το χρόνο ανάπαυσης και αναπλήρωσης της εργατικής δύναμης, στερώντας από την εργατική τάξη το δικαίωμα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή, στην άθληση, την ψυχαγωγία, στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Στα πλαίσια της διεθνιστικής δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, νεολαίοι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη στο Καράκας της Βενεζουέλας, συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ στο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Στις πολύμορφες εκδηλώσεις για τη ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η συνάντηση συνδικαλιστικών εκπροσώπων από τα Βαλκάνια, ενώ την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη και συνάντηση εκπροσώπων του ΠΑΜΕ με συνδικαλιστές της Τουρκίας.

Αποφασιστικά, με όλες τις δυνάμεις

Το συλλαλητήριο της ΔΕΘ δίνει το σύνθημα για την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της πάλης ενάντια στις εργατοκτόνες πολιτικές κυβέρνησης και κεφαλαίου. Χωρίς ανάπαυλα, η κυβέρνηση θα οξύνει από το Σεπτέμβρη την αντιλαϊκή επιθετικότητά της, με αιχμή τα εναπομείναντα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Για να είναι αποτελεσματική η απάντηση της εργατικής τάξης πρέπει να αντιστοιχηθεί στο ύψος αυτής της λυσσαλέας επίθεσης:

  • Να αποκτήσει ακόμα βαθύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά η πάλη των συνδικάτων.
  • Νέες δυνάμεις να συσπειρωθούν στην υπόθεση ανάπτυξης των ταξικών αγώνων, να δυναμώσουν τα σωματεία στην κατεύθυνση της ανατροπής των αρνητικών συσχετισμών δύναμης που μαστίζει σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα. Να ηττηθεί ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός.
  • Να γίνουν τα συνδικάτα πραγματικοί οργανωτές της πάλης των εργαζομένων, με ταξικά χαρακτηριστικά και στόχους πάλης που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Κόντρα στη λογική της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης» για το κεφάλαιο που προβάλλουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
  • Να αποκτήσει το ΠΑΜΕ ποδάρια σε νέους χώρους, να βάλει ακόμα βαθύτερα τις ρίζες του σε κλάδους και χώρους δουλιάς που ήδη κινούνται σε ταξική τροχιά.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ τον Οκτώβρη στην Αθήνα. Η μάχη για την επιτυχία των δύο κορυφαίων κινητοποιήσεων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Η δραστηριοποίηση όλων των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενου που βλέπει τη ζωή και τα δικαιώματά του να συνθλίβονται κάτω από την μπότα της πολιτικής του δικομματισμού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που έρχονται. Ο χρόνος δεν περισσεύει. Καμιά ανοχή, καμιά επανάπαυση, όλοι στη δουλιά!


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 7 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (2019-08-03 00:00:00.0)
«Στο φουλ» οι μηχανές για την επιτυχία του (2009-09-02 00:00:00.0)
Με το ΠΑΜΕ των ταξικών αγώνων και της ανυπακοής (2008-08-24 00:00:00.0)
Βήμα διεκδίκησης η διαδήλωση στη ΔΕΘ (2002-08-24 00:00:00.0)
Κεντρικό πολιτικό γεγονός το αυριανό συλλαλητήριο (2001-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ