Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΡΑΦΗΝΑΣ
Οι μεσίτες κάνουν μπίζνες!

Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, κτηματομεσίτες - πατώντας στην οικονομική καταστροφή των φτωχών οικογενειών - έχουν βγει σεργιάνι στις περιοχές αυτές και ψάχνουν να βρουν ποιος πουλά το οικόπεδό του!

Νταού Πεντέλης: Και εδώ η αναδάσωση έγινε... βίλες
Νταού Πεντέλης: Και εδώ η αναδάσωση έγινε... βίλες
«Είναι φιλέτο αυτή η περιοχή, την έχουν βάλει στο μάτι εδώ και καιρό».

Αυτό μας φώναξε αγανακτισμένος ένας κάτοικος της Αγίας Κυριακής όταν βρεθήκαμε εκεί, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Οταν τον πλησιάσαμε, μας αποκάλυψε ότι «από την προηγούμενη βδομάδα έχουν βγει σεργιάνι στην περιοχή διάφοροι κτηματομεσίτες και ψάχνουν να βρουν ποιος πουλάει το οικόπεδό του!».

Μιλά και ταυτόχρονα κλαίει για τα καμένα πεύκα, για όλα του τα έπιπλα που τη μέρα της φωτιάς τα είχε στην αυλή για να τα βάψει και κάηκαν. Μικροσυνταξιούχος ο μπαρμπα - Διονύσης, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, του είπαν στη νομαρχία ότι δε δικαιούται τίποτα από τα περιβόητα μέτρα της κυβέρνησης.

«Η υποκρισία και το δούλεμα πάνε σύννεφο. Εχουν καταστραφεί τα σπίτια που φτιάξαμε με κόπο και μας λένε ότι είμαστε σε δασική περιοχή. Οι περισσότεροι εδώ δε θα πάρουν τίποτα για αποζημίωση. Ασε που όποιος δικαιούται, του ζητάνε τόσα χαρτιά για δικαιολογητικά λες και δεν ξέρουν ότι όλα έχουν καεί», μας λέει θυμωμένος και συμπληρώνει: «Το πρόβλημά τους όμως δεν είναι το δάσος αλλά ότι στην περιοχή της Αγίας Κυριακής και Αγίας Τριάδας το 80% των κατοίκων είναι λαϊκές οικογένειες».

Αναζητούσαν μια στέγη

Οι περισσότεροι μένουν στην περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια. Βρέθηκαν εκεί, πριν ακόμα αρχίσουν να χτίζονται βίλες, στην προσπάθεια αναζήτησης στέγης. Περίπου από τη δεκαετία του '60, όταν το δάσος, από δημόσιο που ήταν και παραχωρούνταν για ρυτινοκαλλιέργεια, πέρασε με διάφορους τρόπους στα χέρια ενός ιδιοκτήτη. Τότε, άρχισε να πουλάει για να το νομιμοποιήσει, κυρίως σε λαϊκές οικογένειες, που βρέθηκαν εκεί αναζητώντας φτηνή λύση στο πρόβλημα της κατοικίας.

«Η ομηρία που υπάρχει εδώ δε λέγεται, λέει ο μπαρμπα - Διονύσης, μας κοροϊδεύουν χρόνια ότι θα δοθεί λύση και την ίδια στιγμή μας κυνηγάνε. Τον γείτονα τον έχουν πάει τέσσερις φορές στα δικαστήρια γιατί καθάρισε το οικόπεδο». Η απόγνωση τώρα έχει μεγαλώσει για όλους τους κατοίκους αφού εκτός του ότι οι περισσότεροι δε θα αποζημιωθούν δεν ξέρουν αν θα τους επιτρέψουν να επισκευάσουν έστω και με τα δικά τους πενιχρά εισοδήματα τα σπίτια τους. «Αν είσαι οικοδομικός συνεταιρισμός, όπως διάφοροι στις άλλες περιοχές, μπορείς και χτίζεις και είσαι και νόμιμος. Εδώ δε θα μας αφήσουν να κάνουμε τίποτα».

Αυτή η απόγνωση, όπως λένε τώρα οι κάτοικοι, οδηγεί πολλούς στην απόφαση να πουλήσουν και να φύγουν και αυτό περιμένουν τώρα οι κτηματομεσίτες. «Υπήρχε πρόγραμμα εδώ και χρόνια να το πάρουν αυτό το κομμάτι του δάσους και να μας διώξουν και με τη φωτιά τούς δίνεται τώρα αυτή η δυνατότητα!», λένε πολλοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ