Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μισθοί πείνας

Με τις πλάτες των εργατοπατέρων του κλάδου

Οι ξενοδόχοι εκτός από τη στήριξη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν στην υπηρεσία τους και τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου. Για μια ακόμα χρονιά, ξενοδόχοι και συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού καταδίκασαν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια ακολουθεί την πάγια τακτική της παραπομπής των συμβάσεων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Φέτος όμως τα βρήκε γρήγορα με τους ξενοδόχους και η σύμβαση έκλεισε στη διαδικασία της μεσολάβησης.

Με βάση αυτήν την κατάπτυστη σύμβαση ο κατώτερος βασικός μισθός των εργαζομένων για το β΄ εξάμηνο του 2005 διαμορφώθηκε στα 539,48 ευρώ (!) για την τέταρτη κατηγορία (καθαρίστριες, λατζέρηδες, πλύντριες, μοδίστρες, σιδερώτριες). Στα 564,53 ευρώ για την τρίτη κατηγορία (βοηθός σερβιτόρου, θυρωρός υπηρεσίας, γκρουμ, ντόρμαν και καμαριέρα). Στα 575,95 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία, (σερβιτόρος, μάγειρας Β΄, προϊστάμενος, τηλεφωνητές, ταμπλίστες). Στα 588,37 για την πρώτη κατηγορία (υπάλληλος υποδοχής, μετρ, υπομέτρ, μπουφετζής Α΄, μάγειρας Α΄ και προϊστάμενος ορόφων).

Με «μπούσουλα» αυτή τη σύμβαση, οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στα επιχειρησιακά σωματεία που πλειοψηφούν, όχι μόνο υπογράφουν αντίστοιχες κατάπτυστες αυξήσεις αλλά νομιμοποιούν με τις υπογραφές τους την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Είναι τρανταχτό το παράδειγμα στο σωματείο του ξενοδοχείου «ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ». Η συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπέγραψε σύμβαση για το 2005 με την οποία νομιμοποιείται και επεκτείνεται η μερική και η εξτρά απασχόληση για όλες τις ειδικότητες στο ξενοδοχείο. Οπως προβλέπεται από την κλαδική ΣΣΕ, «εξτρά» εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν σε ξενοδοχείο μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο στο τμήμα των δεξιώσεων. Ωστόσο, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές υπέγραψαν ότι «οι απασχολούμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης για εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών (εξτρά σε οποιαδήποτε (!) θέση, διαλείπουσα εργασία κλπ.) δύνανται μέχρι ποσοστού 10% του συνόλου των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ