Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Εξαρτημένη από τις φαρμακευτικές εταιρίες

Η εξάρτηση της ιατρικής έρευνας από τις φαρμακευτικές εταιρίες, καθώς το κράτος δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, αναδεικνύεται με τη διοργάνωση στη χώρα μας του 41ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Σακχαρώδη Διαβήτη - EASD 2005.

Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου για το Συνέδριο ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης σημείωσε ότι στην Ευρώπη η έρευνα για το διαβήτη δεν ενισχύεται επαρκώς, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η Πολιτεία δε διαθέτει τα χρήματα που θα έπρεπε με αποτέλεσμα η έρευνα στα περισσότερα πεδία της ιατρικής να καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Τα χρήματα των φαρμακευτικών εταιριών, είπε ο Σωτήρης Ράπτης, μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου και διαχειρίζονται όπως τα χρήματα του Δημοσίου.

Η έρευνα είναι ανεπηρέαστη από τις επιδιώξεις των εταιριών που κάνουν τις δωρεές υποστήριξε ο Σ. Ράπτης. Ωστόσο όμως, το κυνηγητό του κέρδους από τις πολυεθνικές δεν έχει τέτοιους ηθικούς φραγμούς.

Το συνέδριο θα γίνει από τις 10-15 Σεπτέμβρη 2005 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα πάρουν μέρος 12.000 γιατροί από 120 χώρες. Οπως αναφέρθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου, σε δύο χρόνια αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η εισπνεόμενη ινσουλίνη. Αντί για τέσσερις ενέσεις την ημέρα, οι διαβητικοί θα κάνουν μόνο μία το βράδυ, ενώ τις άλλες τρεις θα τις λαμβάνουν εισπνέοντας το φάρμακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ