Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Προκλητικό μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας
  • Επιχειρούν να υπονομεύσουν τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενες και με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων
  • Το μέλλον μας δεν είναι ο συμβιβασμός, είναι ο ταξικός αγώνας, διαμήνυσαν χτες το πρωί οι εργάτριες, στο κέντρο της Αθήνας

Κάθε μέρα στο δρόμο για το μεροκάματο και το δικαίωμα στη δουλιά
Κάθε μέρα στο δρόμο για το μεροκάματο και το δικαίωμα στη δουλιά

Στην υπονόμευση του αγώνα που πεισματικά δίνουν οι εργαζόμενες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, με μπροστάρηδες το ταξικό κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας και την ΟΕΚΙΔΕ, αλλά και τη δρομολόγηση παραπέρα εξελίξεων σε βάρος των δικαιωμάτων τους, στοχεύουν από κοινού κυβέρνηση και εργοδοσία, όπως αποκαλύφθηκε και στη χτεσινή τριμερή συνάντηση, στο υπουργείο Απασχόλησης.

Ο υφυπουργός Απασχόλησης, ως γνήσιος υπηρέτης της πλουτοκρατίας, όχι μόνο δεν άσκησε καμία πίεση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά επέβαλε - ουσιαστικά - τη συμμετοχή στη συνάντηση των διορισμένων από την εργοδοσία «εκπροσώπων» (οι οποίοι - σημειωτέον - βρίσκονταν στο υπουργείο δυόμισι ώρες πριν τη συνάντηση), επιχειρώντας να παρακάμψει τα νόμιμα εκλεγμένα, από χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας.

Η οργή των εργαζομένων, που έφτασαν μαζικά έξω από το υπουργείο μετά από συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ξεχείλισε. Απέναντι στην υποκρισία της εργοδοσίας η οποία απλά δήλωσε ότι... «την Παρασκευή περιμένει χρήματα». Απέναντι στην ίδια την κυβέρνηση, που με την πολιτική της καλλιεργεί την εργοδοτική ασυδοσία. Αλλά και απέναντι στους «βαλτούς» της εργοδοσίας, που φοβήθηκαν ακόμα και να ξεμυτίσουν από το υπουργείο, για να μην αντιμετωπίσουν την αγανάκτηση των συναδέλφων τους.

Εξω από το υπουργείο της εργοδοσίας
Εξω από το υπουργείο της εργοδοσίας
Με το σύνθημα «το μέλλον μας δεν είναι ο συμβιβασμός, αγώνας, αγώνας, αγώνας ταξικός» οι εργάτριες διακήρυξαν από τη δικιά τους μεριά ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά τη μάχη, κάθε μέρα έξω από τις πύλες του εργοστασίου, χωρίς οπισθοχώρηση από την επίσχεση εργασίας, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ακόμα και για κλείσιμο της επιχείρησης. Κι αυτό όταν γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι, μόνο όσο ο αγώνας τους αποκτά χαρακτηριστικά ευθείας ταξικής σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης και την τακτική της εργοδοσίας, μπορούν να προσδοκούν τη δικαίωση. Οχι μόνο για την καταβολή όσων δεδουλευμένων τους χρωστάνε, αλλά και για τη διασφάλιση της δουλιάς τους, συνολικά των δικαιωμάτων τους.

Αφορά όλους τους εργάτες

Η συγκέντρωση που είχε προηγηθεί στην πλατεία Βάθης έγινε βήμα έκφρασης ταξικής αλληλεγγύης, αλλά και της αναγκαιότητας να συσπειρωθούν οι εργάτες σε κοινό μέτωπο, να βγάλουν συμπεράσματα. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» μετέφεραν εκπρόσωποι από ταξικά συνδικάτα (Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου, Τύπου και Χάρτου, από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα τρόφιμα και τα ποτά κλπ.), από το ΠΑΜΕ, ενώ σχετικά μηνύματα αλληλεγγύης έχουν από το ΕΚ Νάουσας, Λάρισας, την Ομοσπονδία Λογιστών, το κλαδικό Σωματείο της «Κλωθώ», τις απολυμένες της «Τρικολάν», την παράταξη της ΝΑΣ στην Αθήνα.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση μιας εργάτριας, σε ένα από τα πηγαδάκια που «στήθηκαν»: «Τους ενοχλεί το ΠΑΜΕ, γιατί είναι με τον εργάτη...».

Τον ενωμένο αγώνα των εργατριών χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ η βουλευτής Ελπ. Παντελάκη, μεταφέροντας τη δεδομένη και ολόπλευρη στήριξη του Κόμματος. Πρέπει να πάρουν απάντηση όσοι λένε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδοτήσεις για την «ανταγωνιστικότητα», σημείωσε. Κάλεσε σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους, σε συσπείρωση σε ταξική βάση και αγώνα με προοπτική, ώστε τα επόμενα χρόνια να βγει μπροστά μια λαϊκή εξουσία.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Απασχόλησης με συνθήματα που αποτύπωναν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων: ««Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι». «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». «Για τους εργαζόμενους δουλιά χωρίς λεφτά, κέρδη και χλιδή για τα αφεντικά». «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη».

Την επόμενη Τρίτη, ορίστηκε νέα τριμερής συνάντηση, ενώ οι εργαζόμενες ετοιμάζουν και πάλι κινητοποίηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ογδόντα μέρες απεργία για μισθούς και δικαιώματα (2012-06-08 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν μαχητικά στο κέντρο της Αθήνας (2009-12-15 00:00:00.0)
Καθήκον όλων μας η έμπρακτη αλληλεγγύη (2005-10-12 00:00:00.0)
Αυτός ο αγώνας είναι όλων μας (2005-10-09 00:00:00.0)
ΠΡΟΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των κινητοποιήσεων (2005-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ