Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό

Την κάλυψη των φαρμακευτικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό - και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία που βουλιάζουν - ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και Δημοσίου τονίζοντας ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό.

Αναφερόμενες στο σχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση του Συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης» που έδωσε στη δημοσιότητα (5/9/2005) η κυβέρνηση, οι Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων σημειώνουν: «Παρότι η βιτρίνα δείχνει φιλολαϊκή προστασία για την απαλλαγή των δικαιούχων από τους περιορισμούς της λίστας και τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, έρχεται μια άλλη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, που οι γιατροί δε θα συνταγογραφούν και το χέρι θα μπαίνει βαθιά στην τσέπη ασφαλισμένων και συνταξιούχων».

Η πρόβλεψη για χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους και από ιδιωτικά φαρμακεία θα αυξήσει σημαντικά την τιμή τους, σημειώνουν οι συνταξιούχοι και τονίζουν: «Να φράξουμε με αγώνες το δρόμο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων. Το ΙΚΑ στη χρήση του 2004 παρουσιάζει φαρμακευτική δαπάνη 972 εκατ. ευρώ, ενώ η χρήση του 2005 προβλέπει 1.172 εκατ. ευρώ, αύξηση δηλαδή κατά 20,58%. Το ίδιο και χειρότερο συμβαίνει και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών που καλύπτει τα ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ».

Τέλος οι συνταξιούχοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τους φαρμακοβιομηχάνους και δίνει τη δυνατότητα για αύξηση σε ψηλά επίπεδα, των φαρμάκων αξίας μέχρι τριών ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ