Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΝΤΡΑΜΕΤ» - ΛΑΡΙΣΑ
Ανατροπές με συμβιβασμένες πλάτες

Σε συνεργασία με την πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο, η εργοδοσία επιχειρεί να μετατρέψει το εργοστάσιο σε κάτεργο

Αντιμέτωποι με τη λυσσαλέα εργοδοτική επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους είναι οι εργαζόμενοι της «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», του Ομίλου «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» του Σωκ. Κόκκαλη, που εδρεύει στη Λάρισα. Υστερα από τις απολύσεις 100 εργαζομένων πέρσι τον Απρίλη, με την εκβιαστική μέθοδο της «εθελουσίας εξόδου», η εργοδοσία καταργεί συνεχώς βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως:

  • Αύξησε κατά 45 λεπτά την ημέρα το ωράριο εργασίας, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών.
  • Μείωσε την καλοκαιρινή άδεια από τρεις βδομάδες σε μία.
  • Στη θέση των 100 απολυμένων, απασχολεί εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς δικαιώματα.
  • Κατήργησε το ετήσιο επίδομα που δινόταν στο τέλος κάθε χρόνου, που ήταν περίπου ίσο με ένα μισθό για κάθε εργαζόμενο.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση κι ενώ η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη, η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου - δημιουργήθηκε με παρέμβαση της εργοδοσίας και της ΠΑΣΚΕ πέρσι το Νοέμβρη - όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά συμβάλλει με όλα τα μέσα για να μην εκφραστεί η αντίδραση από την πλευρά των εργαζομένων. Μάλιστα, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την περασμένη Παρασκευή - την οποία αναγκάστηκε να συγκαλέσει κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των ταξικών συνδικαλιστών - η εργοδοτική πλειοψηφία από κοινού με στελέχη της επιχείρησης, διαβλέποντας τον «κίνδυνο» να υπερψηφιστεί η αγωνιστική πρόταση για κινητοποιήσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Λάρισας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Χρ. Ζεμπελτζής, ο οποίος εργάζεται στην «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», δημιούργησε εσκεμμένα αναταραχή και διέλυσε τη Γενική Συνέλευση χωρίς να παρθεί καμία απόφαση.

Επιχείρηση τρομοκράτησης

Λίγες μέρες μετά τη Γενική Συνέλευση και συγκεκριμένα προχτές Δευτέρα, η Διεύθυνση της επιχείρησης, ενοχλημένη προφανώς από την αγωνιστική στάση του συνδικαλιστή και την απήχηση που βρίσκει η πρόταση για κινητοποιήσεις στους εργαζόμενους, τον κάλεσε σε έγγραφη απολογία.

Στη γραπτή πρόσκλησή της ισχυρίζεται ότι ο Χρ. Ζεμπελτζής, σε συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη - μία μέρα δηλαδή πριν τη Γενική Συνέλευση - εξύβρισε τον Γενικό και τον Τεχνικό Διευθυντή, λέγοντας «δεν ξέρετε τι γίνεται εκεί πάνω, ελάτε στην παραγωγή να σας δείξω εγώ». Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως σημειώνει ο Χρ. Ζεμπελτζής, αυτό που είπε και θεωρείται εξύβριση, ήταν «το τι δουλιά προσφέρω εγώ και οι άλλοι εργαζόμενοι, ελάτε να μας δείτε στην παραγωγή».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Λάρισας, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει στους εργαζόμενους της «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», σε όλους τους μεταλλεργάτες και την εργατική τάξη του νομού τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των εργοδοτικών συνδικαλιστών, καλώντας τους να βγάλουν συνδικαλιστικά και πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο που παίζουν τα επιχειρησιακά σωματεία που ελέγχονται από την εργοδοσία και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να τους γυρίσουν την πλάτη, καθώς γίνονται επικίνδυνοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους της "ΙΝΤΡΑΜΕΤ" - επισημαίνει - να μην σκύψουν το κεφάλι και να μη δεχτούν τις ανατροπές στους μισθούς και τα ωράρια, καθώς και στις Συλλογικές Συμβάσεις. Να γυρίσουν την πλάτη στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου και να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Λάρισας, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ