Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Προσκλητήριο πανστρατιάς

Με τη μαζική τους συμμετοχή, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έβαλαν ψηλά τον πήχη της δουλιάς για την επιτυχία της παλλαϊκής κινητοποίησης

Κατάμεστη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στη χτεσινή πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Πάνω, το προεδρείο και στο βήμα ο Γ. Μαυρίκος
Κατάμεστη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στη χτεσινή πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Πάνω, το προεδρείο και στο βήμα ο Γ. Μαυρίκος
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη. Με σχέδιο, προγραμματισμό και καθημερινή δράση, για το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη στο Πεδίον του Αρεως. Για μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση. Για να δώσουν από κοινού απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική ο εργάτης και ο άνεργος, ο αγρότης και ο μικροβιοτέχνης, ο νεολαίος και ο συνταξιούχος. Για να ταρακουνηθεί στις 12 του Νοέμβρη το κέντρο της Αθήνας.

Ο στόχος αυτός τέθηκε με αποφασιστικότητα χτες το βράδυ στη σύσκεψη συνδικάτων που διοργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας δεν «έπεφτε καρφίτσα», όταν στο βήμα ανέβηκε ο Γ. Μαυρίκος για να παρουσιάσει την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Κι από τις πρώτες κουβέντες, αλλά κι από τις ομιλίες συνδικαλιστών που ακολούθησαν, έγινε καθαρό: Δεν πάμε σε μια απλή κινητοποίηση. Στις 12 του Νοέμβρη πάμε για ένα συλλαλητήριο-σταθμό στη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος, στην πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Να φτάσει παντού το μήνυμα της αντίστασης

Το ταξικό κίνημα, όπως τόνισε και στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος, βάζει τον πήχη πιο ψηλά, ποιοτικά και ποσοτικά. Γιατί έτσι επιβάλλουν οι ανάγκες. Είναι τέτοια η επίθεση που εξαπολύεται σε βάρος της εργατικής τάξης, είναι τέτοιος ο χαρακτήρας των μέτρων που προωθούνται, είναι τέτοια η στόχευση του κεφαλαίου, που πρέπει να δοθεί συνολική λαϊκή απάντηση. Το μήνυμα της λαϊκής αντίστασης και διεκδίκησης να σταλεί παντού. Στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΠΑΣΟΚ, στους υποστηριχτές του Μάαστριχτ και στις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


«Η επίθεση της κυβέρνησης, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Μαυρίκος, οξύνεται, η αντιλαϊκή πολιτική σφίγγει ακόμα πιο πολύ τη θηλιά στους εργαζόμενους, στους αγρότες και στους μικρομεσαίους. Ο Καραμανλής μοιράζει νέα κέρδη στο κεφάλαιο και ξαναβάζει τους εργάτες σε στενωπό. Οπως και το ΠΑΣΟΚ, μας λέει να σφίξουμε ξανά το ζωνάρι. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Εργοστάσια που κλείνουν κάθε μέρα. Ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΑ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ προαναγγέλλουν και νέα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ποιος θα δώσει απάντηση; Μόνο το ΠΑΜΕ είναι σε θέση να το κάνει. Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ούτε θέλουν ούτε μπορούν. Εμείς και θέλουμε και μπορούμε. Μπορούμε να οργανώσουμε τη λαϊκή αντίσταση, να πρωτοστατήσουμε στη λαϊκή αντεπίθεση».

Για να γίνει αυτό από σήμερα άπαντες πρέπει να μπουν στη μάχη της ενημέρωσης, να φτάσει το μήνυμα παντού. Για το τι κρίνεται, τι παλεύουμε, τι διεκδικούμε. Κι όχι μόνο αυτό. Χρειάζεται να πούμε ανοιχτά στους εργάτες ότι με τον αγώνα τους είναι ώρα να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν την αντιλαϊκή επέλαση. Να ριζοσπαστικοποιήσουμε συνειδήσεις. Να ενισχύσουμε τις διεκδικήσεις μας με τους πολιτικούς στόχους αυτού του αγώνα. Να χτυπήσουμε την προπαγάνδα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων αλλά και των συνδικαλιστικών δυνάμεων για την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, το παραμύθι ότι δεν αντέχει η οικονομία.

Υπόθεση των συνδικάτων

Ολα τα παραπάνω, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη από πολλούς ομιλητές, χρειάζεται να γίνουν υπόθεση των συνδικάτων, όχι μόνο των διοικήσεων, αλλά όσο γίνεται περισσότερο των εργαζομένων. Γιατί πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για υπομονή, ούτε για αυταπάτες. Οι εργάτες και οι εργάτριες πρέπει να πάρουν θέση. Γι' αυτό, όπως υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη, ξανά και ξανά από σήμερα, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις, έκδοση υλικού, συγκρότηση επιτροπών αγώνα πρέπει να μπούνε στην ημερήσια διάταξη. Με ιδιαίτερο βάρος στους ανέργους, στους νέους, στις γυναίκες, στους μετανάστες, σε κλάδους κι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Το μήνυμα του συλλαλητηρίου πρέπει να φτάσει παντού.

Ιδιαίτερη στιγμή στη σύσκεψη ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΠΑΣΥ, Γ. Χελάκη, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι η «μικρομεσαία αγροτιά είναι στο πλάι σας στις 12 του Νοέμβρη, τα τρακτέρ θα είναι στην Ομόνοια». Τη συμπαράταξή τους με τον αγώνα που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις μετέφεραν επίσης οι Μ. Στεφανίδη από την ΟΓΕ κι ο Π. Κανελλόπουλος από την ΟΒΣΑ, δηλώνοντας ότι εκείνη τη μέρα οι γυναίκες και οι μικροί ΕΒΕ θα συμπορευτούν μαζί με τους εργάτες ενάντια στον κοινό αντίπαλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ