Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Τι είναι η Κουνέιτρα; Τι κρύβει το Γκολάν;

Αναχωρούν την Παρασκευή από την Αθήνα οι 150 συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, με τις νεολαιίστικες συμμετοχές να ξεχωρίζουν

Οι λαοί της Συρίας, της Κούβας, της Βενεζουέλας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, αισθάνονται απειλητική την ιμπεριαλιστική ανάσα στο σβέρκο τους. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και η νέα γενιά που παλεύει στις γραμμές του γνωρίζει πολύ καλά ότι η έκφραση, με κάθε μέσο, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, αποτελεί όπλο στα χέρια αυτών των λαών. Δίνει δύναμη στο κουράγιο των παιδιών τους να σηκωθούν το πρωί για το σχολείο, να παίξουν χωρίς φόβο και να ονειρευτούν ένα μέλλον χωρίς πόλεμο και χωρίς την απειλή πολέμου. Η Διεθνής Εργατική Αλληλεγγύη δυναμώνει την απόφαση των εργατών σε αυτές τις χώρες να παλέψουν, για να ακολουθήσουν το δρόμο της απαλλαγής του λαού τους από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Η ελληνική εργατική νεολαία, γνωρίζοντας το ΠΑΜΕ, γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει μέσα από τη δράση του τους αγώνες, την ιστορία και το παρόν των λαών που αντιμάχονται τον ιμπεριαλισμό. Εχει την ευκαιρία να εκφράσει τη συμπαράστασή της σε αυτούς τους λαούς. Από μεθαύριο Παρασκευή, 23 Σεπτέμβρη, οπότε και αναχωρεί η αποστολή των 150 εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη, ημέρα επιστροφής στην Ελλάδα, θα έχει άλλη μια τέτοια δυνατότητα: Να δηλώσει την αγωνιστική της αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας, που βρίσκεται στο στόχαστρο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και υποφέρει από την ισραηλινή επιθετικότητα.

Από το 1967 ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει 147 χωριά στα υψίπεδα του Γκολάν, καλύπτοντας μια περιοχή 1.500 χιλιομέτρων και έχει ιδρύσει 17 οικισμούς εποίκων.

Στον πόλεμο των «έξι ημερών» το 1967 Ισραηλινοί και Αμερικάνοι μισθοφόροι κατάφεραν μετά από πολύνεκρες μάχες να καταλάβουν το Γκολάν. Η περιοχή έχει στρατηγική σημασία, γιατί ελέγχει όλα τα υπόγεια ύδατα της Μέσης Ανατολής. Το «νερό» ήταν η βάση είτε η αφορμή για πολλές συγκρούσεις στην ιστορία της περιοχής. Εκεί το νερό είναι πιο πολύτιμο από το πετρέλαιο. Για να διώξουν, λοιπόν, τους Αραβες από την περιοχή κατεδάφισαν ολοσχερώς την πρωτεύουσα του Γκολάν Κουνέιτρα. Το τι έγινε στην πόλη αυτή μονάχα αν το δει κανείς θα το αντιληφθεί. Το 1973, οι συριακές δυνάμεις μετά από λυσσαλέες μάχες με τους Ισραηλινούς και τους Αμερικάνους κατάφεραν να απελευθερώσουν την Κουνέιτρα και υποχρέωσαν τους κατακτητές να υποχωρήσουν περίπου 18 χιλιόμετρα πίσω από την πόλη.

Από τότε, οι Σύροι άφησαν την Κουνέιτρα όπως τη βρήκαν. Δεν την αναστήλωσαν. Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ πιέζουν να αναστηλωθεί. Οι Σύροι αντιστέκονται μέχρι τώρα και αξιοποιούν την πόλη αυτή για να δείχνει με την εικόνα της την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ο επισκέπτης βλέποντας το κατεστραμμένο νοσοκομείο, τα γκρεμισμένα σχολεία, τα ισοπεδωμένα σπίτια, αντιλαμβάνεται ότι ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστές αξίζει τον κόπο.

Εμείς θα ανηφορίσουμε σε αυτά τα υψίπεδα για να διαδηλώσουμε στη μαρτυρική πρωτεύουσα του Γκολάν, στην πόλη της Κουνέιτρα. Θα βρεθούμε ανάμεσα στα χαλάσματα. Εκεί που η νεολαία της Κουνέιτρα, σε έναν τοίχο γκρεμισμένου κτιρίου έχει γράψει με γράμματα κόκκινα: «Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι εργάζεται για την ειρήνη και την ίδια στιγμή καταστρέφει ολοκληρωτικά μια πόλη».

Θα αποτίσουμε φόρο τιμής στους νεκρούς της πόλης και στους νέους και τους εργάτες που πάλεψαν και παλεύουν για τη λευτεριά τους.

Θα πλησιάσουμε στα συρματοπλέγματα που χωρίζουν τα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές και μαζί με τους Σύρους συνδικαλιστές θα στείλουμε με υψωμένη τη γροθιά χαιρετισμό αλληλεγγύης στους κατοίκους των κατεχόμενων.

Οι νέοι εργάτες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, για μια ακόμη φορά, θα δηλώσουμε μαζί με το ΠΑΜΕ ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Οτι δε θα περάσουν τα σχέδια των Ισραηλινών που είναι ο χωροφύλακας των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η μαζική αγωνιστική μας παρουσία φέτος το Σεπτέμβρη στα υψίπεδα του Γκολάν θα μπει στο μάτι των ιμπεριαλιστών και θα στηρίξει την ελπίδα του λαού της Συρίας.


Βάσω ΜΟΥΚΑΝΟΥ
Μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ