Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Δράση για το λαό μέσα και έξω από τη Βουλή

Μιλά στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος

Τα «χειμωνιάτικα» ετοιμάζεται να βάλει από αυτή τη βδομάδα η Βουλή των Ελλήνων. Τα θερινά τμήματα ολοκληρώθηκαν τη βδομάδα που μας πέρασε και μια νέα κοινοβουλευτική περίοδος αρχίζει με τον καθιερωμένο αγιασμό. Πώς εκτιμούν οι κομμουνιστές βουλευτές το έργο της Βουλής το χρονικό διάστημα που κυβερνά η ΝΔ; Πώς ενήργησαν οι ίδιοι; Τι περιμένουν για το επόμενο διάστημα και τι οι ίδιοι σχεδιάζουν; Μια συζήτηση με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, δίνει σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

-- Την επόμενη βδομάδα ξεκινάει η Ολομέλεια της Βουλής. Τους τελευταίους 19 μήνες έχουμε νέα κυβέρνηση. Πώς κρίνετε την πολιτική της;

-- Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την πολιτική της ΝΔ αυτό το διάστημα πρέπει να δούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτούργησε αυτή η πολιτική. Πρέπει να θυμηθούμε ότι στα πλαίσια της ΕΕ υπάρχει κοινή πολιτική, οι βάσεις της οποίας έχουν μπει με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, μια συμφωνία που εκφράζει το συμβιβασμό μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων και των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας. Οι στόχοι που επιβάλλει το Μάαστριχτ αποτελούν στόχους και των δύο αυτών μεγάλων πολιτικών ρευμάτων. Πρακτικά, τόσο τα συντηρητικά, όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική, έχοντας φυσικά το καθένα την αυτονομία να την εφαρμόσει ανάλογα με τη δική του τακτική. Το κεντρικό ζήτημα που το Μάαστριχτ προωθεί είναι η πλήρης απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου και, παράλληλα, ο περιορισμός εκείνων των δικαιωμάτων των εργαζομένων που το κεφάλαιο θεωρεί ότι του περιορίζουν τις δυνατότητες να αυξήσει τα κέρδη του.

Σήμερα η ΝΔ κινείται μέσα στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως στα πλαίσια αυτής της πολιτικής κινήθηκαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συμπληρώνει την πολιτική που εφάρμοσε την προηγούμενη περίοδο το ΠΑΣΟΚ.

Στόχος ο περιορισμός των κατακτήσεων και ελευθεριών των εργαζομένων

-- Πώς εκφράζεται η συνέχιση αυτής της πολιτικής που περιγράφεται μέσα από το κοινοβουλευτικό και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης;

-- Από πού να ξεκινήσει κανείς. Να μιλήσουμε για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεγαλύτερη δουλιά, από άποψη ουσίας, την έκανε το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ έρχεται να τις ολοκληρώσει στις ΔΕΚΟ χρησιμοποιώντας μάλιστα και την «εθελούσια έξοδο» των εργαζομένων σ' αυτές, όπως στον ΟΤΕ, κάνοντας ένα ακόμα χαριστικό δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο. Σειρά πήρε η «Ολυμπιακή Αεροπορία», νέες ιδιωτικοποιήσεις προωθούνται στην Υγεία και στην Παιδεία. Να αναφερθούμε στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων που και εκεί το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο και σήμερα η ΝΔ με τους νόμους που έφερε σ' αυτό το διάστημα προωθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το ελαστικό ωράριο, τη μερική απασχόληση και την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα. Σ' αυτό το διάστημα προχώρησε στην ψήφιση νόμων συνεχίζοντας και εδώ την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που διευκολύνουν την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και την αύξηση των κερδών του. Ψήφισε συγκεκριμένους νόμους μειώνοντας τους συντελεστές φορολόγησης για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το νέο αναπτυξιακό νόμο. Προώθησε νόμους για τη σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα εξασφαλίζοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου στα δημόσια έργα. Ψήφισε τα αντιασφαλιστικά μέτρα στον τομέα των τραπεζών θίγοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και χαρίζοντας στους τραπεζίτες δισεκατομμύρια ευρώ. Ο χαρακτήρας αυτής της πολιτικής είναι ταξικός και αντιλαϊκός και γι' αυτό συναντάει και τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Για την αντιμετώπιση αυτών των αντιδράσεων παράλληλα η ΝΔ προχώρησε στη θεσμοθέτηση νόμων που θωρακίζουν παραπέρα το σύστημα. Ολοκληρώνει ουσιαστικά το σύστημα των κατασταλτικών μηχανισμών με νόμους που δίνουν τη δυνατότητα στην όποια κυβέρνηση του κεφαλαίου να αντιμετωπίσει την πάλη των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προώθησε όλο το κατασταλτικό σύστημα με την ευκαιρία και των Ολυμπιακών Αγώνων και με πρόσχημα την τρομοκρατία, παρακολούθηση με τις κάμερες, ψήφισε τον δεύτερο «τρομονόμο», δημιούργησε με νόμο ένα «κέντρο μελέτης ασφάλειας» που στην ουσία είναι κέντρο επεξεργασίας δράσεων αντιμετώπισης των εργαζομένων. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός, η μείωση των κατακτήσεων και ελευθεριών των εργαζομένων.

Δικομματικό θέατρο

-- Την ίδια στιγμή που εσείς σημειώνετε ότι υπάρχει ταύτιση στις πολιτικές επιλογές των δύο αυτών κομμάτων, εμείς γινόμαστε μάρτυρες, ειδικά μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πώς το εξηγείτε;

-- Το θέατρο που παίζουν μέσα στη Βουλή οι εκπρόσωποι του δικομματισμού φανερώνει και την ευκολία με την οποία εναλλάσσουν τους ρόλους τους, χωρίς ωστόσο να θίγουν τους στρατηγικούς στόχους τους. Οταν είναι στην κυβέρνηση εφαρμόζουν με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική. Οταν είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημαγωγούν αξιοποιώντας ακριβώς τις αρνητικές συνέπειες που αυτή η πολιτική επιφέρει στο λαό. Αν κάποιος δει κάτω από αυτό το πρίσμα την αντιπαράθεσή τους, διαπιστώνει ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν προωθεί με την αποτελεσματικότητα που αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία θα προωθούσε νόμους για τη διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου. Βέβαια, την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας τη θέση της αντιπολίτευσης δημαγωγεί, προβάλλοντας την ανεργία, τη φτώχεια και τα λαϊκά προβλήματα, τα οποία όμως πηγάζουν ακριβώς από την πολιτική που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ άσκησε τα προηγούμενα χρόνια και που σήμερα συνεχίζει η ΝΔ.

Αμεση επαφή με τους εργαζόμενους

-- Μας περιγράψατε το «έργο» της κυβέρνησης. Ποια ήταν όμως η δράση που ανέπτυξαν όλη αυτή την περίοδο οι βουλευτές του ΚΚΕ;

-- Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δρα και μέσα και έξω από τη Βουλή. Μέσα στη Βουλή η προσπάθεια που κάνει είναι να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα και να αποκαλύψει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της δεν είναι πάρα πολλά, όμως τα αξιοποιεί στο έπακρο. Προκαλέσαμε προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις προβάλλοντας μεγάλα πολιτικά ζητήματα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν. Φέραμε τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών στη Βουλή, προκαλέσαμε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και για τις σχέσεις της χώρας με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Συγχρόνως, με Επίκαιρες και απλές Ερωτήσεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ ασκούν έλεγχο στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τα προβλήματα των εργαζομένων και αποκαλύπτουν τις αντιλαϊκές θέσεις της κυβέρνησης πάνω στα ζητήματα για τα οποία παλεύουν.

Το σημαντικότερο όμως έργο που κάνουν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι η άμεση επαφή τους με τους εργαζομένους και η ενημέρωση του ελληνικού λαού. Με εκατοντάδες περιοδείες σ' όλη την Ελλάδα, σε όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας, οι βουλευτές του Κόμματος συμμετέχουν δραστήρια εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους εκεί όπου υπάρχουν οξυμένα προβλήματα, βρίσκονται εκεί που αναπτύσσονται εργατικοί και γενικότερα λαϊκοί αγώνες. Επίσης, επισκέπτονται χώρους δουλιάς, επιχειρήσεις, εργοστάσια, νοσοκομεία, σχολεία, συζητούν με τους εργαζόμενους, προσπαθούν να αποκαλύψουν όλες τις πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και τη δημαγωγία που ασκεί το ΠΑΣΟΚ.

-- Θεωρείτε ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης; Πού θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους οι βουλευτές του ΚΚΕ;

-- Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ΚΚΕ γενικότερα δεν περίμεναν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για να εκτιμήσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Εξετάζοντας τη γενικότερη διεθνή κατάσταση και την πολιτική που ασκείται από τα παγκόσμια και τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, είχε και έχει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Καραμανλή όχι απλώς θα συνεχίσει αλλά θα εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν μια προσπάθεια να εξηγήσουν στους εργαζόμενους την ανάγκη συσπείρωσής τους στην πάλη που κάνουν για την επίλυση των συγκεκριμένων και οξυμένων προβλημάτων τους. Προσπαθούμε να δείξουμε στους εργαζόμενους ότι για να δοθούν λύσεις σταθερές και διαρκείς που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, χρειάζεται να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη χώρα, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, να τις δημιουργήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για μια εξουσία που θα εκφράζει και θα στηρίζεται στο λαό, για μια εξουσία που η οικονομία της θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μύθος η λεγόμενη αστική δημοκρατία (2008-04-03 00:00:00.0)
Αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ του κεφαλαίου (2007-12-18 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι με το ΚΚΕ ανοίγουν μια νέα σελίδα (2007-09-11 00:00:00.0)
Τώρα πρέπει να γίνει το βήμα! (2007-09-06 00:00:00.0)
Κριτήριο ψήφου η κατάσταση στην Υγεία (2006-09-27 00:00:00.0)
Μομφή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της (1996-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ