Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πουλήθηκε η «Ατλάντικ Μπανκ»

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) ανακοίνωσε χτες ότι πούλησε τη θυγατρική της τράπεζα Atlantic Bank («Ατλάντικ Μπανκ») στη Νέα Υόρκη έναντι 400 εκατ. δολαρίων σε μετρητά, παρά το γεγονός ότι ήταν κερδοφόρα. Το επίσημο επιχείρημα που πρόβαλε η διοίκηση της ΕΤΕ για την πώληση της Atlantic Bank με τα 17 υποκαταστήματα στη Νέα Υόρκη, είναι πως η κερδοφορία της... ήταν χαμηλότερη από τη συνολική κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής! Με την κίνηση αυτή η διοίκηση της ΕΤΕ φαίνεται ότι αναζητά χρήματα, ώστε να τα «επενδύσει» στη χρυσοφόρα τραπεζική αγορά των βαλκανικών κρατών, η οποία υπόσχεται υπέρογκα ποσοστά κέρδους για το τραπεζικό κεφάλαιο. Είναι φανερό ότι το ποσό που πήραν από την πώληση θα το χρησιμοποιήσουν κυρίως για εξαγορές τραπεζών σε γειτονικά κράτη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η πώληση της Atlantic Bank στη New York Community Bank («Νιου Γιορκ Κομιούνιτι Μπανκ»)εντάσσεται στο πλαίσιο της «στρατηγικής» τους, που εστιάζει σε αγορές με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλές αποδόσεις. Ως τέτοιες αναφέρει η ανακοίνωση είναι οι «οικονομίες της ευρύτερης περιφέρειας της ΝΑ Ευρώπης, όπου ήδη ο όμιλος της ΕΤΕ δραστηριοποιείται με σημαντική επιτυχία». Από τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών της ΕΤΕ προκύπτει ότι το 10% της μάζας των κερδών της προέρχεται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις αγορές των Βαλκανίων και άλλων γειτονικών κρατών.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι στη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΤΕ, δε γίνεται καμιά αναφορά, για τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού που απασχολούνταν - μέχρι και χτες - στην Atlantic Bank. Αν δηλαδή η αγοράστρια τράπεζα θα συνεχίσει να τους απασχολεί ή αν θα προχωρήσει στην απόλυσή τους.

  • Εξάλλου η Eurobank («Γιούρομπανκ» - όμιλος Λάτση) διαψεύδει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένο τραπεζικό όμιλο, που αποσκοπούν είτε στην πώληση μετοχών της Τράπεζας είτε στην εύρεση στρατηγικού επενδυτή. Η επιστολή της τράπεζας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει πως υλοποιούν «με επιτυχία ένα σχέδιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της τόσο στην Ελλάδα και τις περιφερειακές αγορές».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ