Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αντίβαρο στο ακριβό πετρέλαιο οι χαμηλοί μισθοί...

Αισιόδοξος, για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων το 2006 κάτω από 3% του ΑΕΠ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης

Ακριβότερα μέχρι και 50% θα πωλείται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά νοικοκυριά

ICON

Ακριβότερα μέχρι και 50% θα πωλείται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά νοικοκυριά
Στην ...αισιόδοξη εκτίμηση ότι η κατά 50% άνοδος του κόστους του πετρελαίου δεν έχει οδηγήσει σε αυξήσεις των μισθών, προέβησαν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ στις εργασίες της τελευταίας συνόδου που ολοκληρώθηκαν χτες στο Λουξεμβούργο. Ομολογούν, δηλαδή, ότι οι επιπτώσεις της αλματώδους ανόδου των τιμών του πετρελαίου έχουν μετακυλιστεί στα λαϊκά στρώματα των χωρών - μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα να απορροφηθούν οι αρνητικές συνέπειες τόσο στους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, όσο και στον πληθωρισμό. Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της συνόδου του Γιούρογκρουπ(Eurogroup) και υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Καρλ - Χάιντς Γκράσερ, μετά το τέλος της συνόδου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η φετινή εκτίναξη κατά 50% του κόστους του πετρελαίου πυροδοτεί κύκλο ανόδου των μισθών...». Οι επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του πετρελαίου στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας, όπου, πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, «η ανάπτυξη αναμένεται να έχει επιταχυνθεί στο δεύτερο τρίμηνο και το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πιο ανθηρό από το πρώτο ήμισυ του 2005».

Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, «παρά τη διεθνή συγκυρία». Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του Γιούρογκρουπ, τη Δευτέρα, ενημέρωσε τους ομολόγους του τόσο για την «πρόοδο της Ελλάδας στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος», κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, όσο και για τους «ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η Ελλάδα, σε μία περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ουσιαστικά σε περίοδο στασιμότητας». Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, διακρίνεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που κατά τον ίδιο θα επηρεάσει θετικά και τη χώρα μας. Ωστόσο, ο υπουργός έσπευσε να επισημάνει την ιδιαίτερη ανησυχία που υπάρχει λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούν οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Καταλήγοντας, έσπευσε να διαβεβαιώσει για ακόμα μία φορά τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τη δέσμευση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δηλώνοντας πως ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή, σε συνδυασμό με τα ειλημμένα μέτρα θα οδηγήσουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% το 2006.

Στο θέμα της τιτλοποίησης, που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Οικονομία, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του μετά τη λήξη του ΕΚΟΦΙΝ. Ο Χ. Αλμούνια έδωσε το πράσινο φως για την τιτλοποίηση στον προϋπολογισμό του 2005, ζητώντας παράλληλα διαρθρωτικά μέτρα για το 2006. Οι συστάσεις Αλμούνια στη λήψη διαρθρωτικών μέτρων το 2006 προμηνύουν σκληρότερη λιτότητα και μεγαλύτερο βάρος για μισθωτούς, συνταξιούχους και λαϊκά στρώματα που καλούνται να σηκώσουν το βάρος του ελλείμματος.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, αντιλαμβάνεται πως - με δεδομένη τη μείωση των εσόδων το 2005 - η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει κάποια έκτακτα μέτρα (τιτλοποίηση). Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το όλο θέμα, διευκρινίζοντας πως έγκειται στην Γιουροστάτ (Eurostat) να αποφασίσει εάν αυτά συμβαδίζουν με τους κανονισμούς του ΕSΑ 95. Οσον αφορά όμως το 2006, εξέφρασε τη διαφωνία του, δηλώνοντας πως η τιτλοποίηση δεν τον ικανοποιεί, δικαιολογώντας τις υποδείξεις της Κομισιόν ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διέξοδος (2006-11-07 00:00:00.0)
Η ανάκαμψη συνεχίζεται... (2006-06-08 00:00:00.0)
Συστάσεις για το έλλειμμα (2005-11-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν το παιχνίδι της κολοκυθιάς (2005-11-18 00:00:00.0)
Αναθεωρείται σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση (2005-11-04 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν τα «πρόσθετα μέτρα» (2005-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ