Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ενα νέο «σχέδιο αναπτυξιακής βοήθειας» για την Αφρική παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο δήθεν την «καταπολέμηση της φτώχειας». Η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Αφρική προβλέπεται πως θα αυξηθεί από 17 δισ. ευρώ σε περίπου 25 δισ. ευρώ έως το 2015. Το 50% των 25 δισ. θα διοχετευτεί προς τις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

ΓΕΝΕΥΗ.- Δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο δυτικό Σουδάν εκτίμησε για μία ακόμη φορά χτες εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ενώ έτερος αξιωματούχος του ίδιου οργανισμού στη Γενεύη προέβλεψε ότι η επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων Νοτιοσουδανών προσφύγων στο νότιο τμήμα της χώρας «θα προκαλούσε χάος, εκτός και εάν βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες» στην περιοχή. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 48 εκατ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού νότιου Σουδάν.

ΓΕΝΕΥΗ.- Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας γύρω από το κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη και άλλους διεθνείς οργανισμούς ανακοίνωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που επικαλέστηκε «πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή για τρομοκρατικές απειλές».

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Στα λάθη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών (FEMA) στην περίπτωση της Νέας Ορλεάνης, αναφέρεται ο τέως αρχηγός της, Μάικλ Μπράουν, ο οποίος, στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ του BBC «The Hurricane That Shook America» («Ο κυκλώνας που ταρακούνησε την Αμερική») , παραδέχεται ότι η FEMA υποβάθμισε τον κίνδυνο. Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται ότι ένα 24ωρο πριν το χτύπημα του τυφώνα, αξιωματικός της FEMA έστειλε μήνυμα στον ίδιο τον Μπράουν, προειδοποιώντας τον ότι από τις πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη θα παγιδεύονταν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε χθες ότι ο βασιλιάς Γκιανέντρα, που πραγματοποίησε πραξικόπημα στη χώρα το Φλεβάρη φέτος, αποφάσισε να γίνουν βουλευτικές εκλογές τον Απρίλη του 2007. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα μποϊκοτάρουν το εγχείρημα, όπως και τις τοπικές εκλογές που προγραμματίζονται για το 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ