Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στο έλεος των εφοπλιστών

Οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας διεκδικούν αύξηση των ...μικρών εσόδων τους

Η «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας, το ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας και τα... μικρά έσοδα των ακτοπλόων εφοπλιστών, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε χτες το μεσημέρι στο Ζάππειο η Ελληνική Ενωση Ταξιδιωτικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων. Στην ημερίδα έγινε συζήτηση επίσης για τις αερομεταφορές και τα χερσαία μεταφορικά μέσα.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Χ. Ψαραύτης, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση» τις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας στα πλαίσια της εφαρμογής του διαλυτικού Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92. Παράλληλα κατέκρινε το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, επειδή δίνει τη δυνατότητα «στην πολιτεία να παρεμβαίνει σε ναύλους, δρομολόγια, ακόμα και σε συνθέσεις πληρωμάτων»! Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά σημείωσε ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας απαιτεί παραπέρα... «θεσμική μετεξέλιξη του ΟΛΠ». Σημειώνεται ότι αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να έχει οριστικοποιηθεί το σχήμα μετοχοποίησης του ΟΛΠ, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα παραδοθεί στα χέρια των ιδιωτών.

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Ενωσης Ακτοπλόων Εφοπλιστών (ΕΑΑ) Π. Σφηνιάς και στέλεχος των «Μινωικών Γραμμών», σημειώνοντας ότι η εταιρία του ήδη ετοιμάζει πέντε νέα πλοία. Αναφέρθηκε δε στην προκλητική αξίωση της ΕΑΑ για αύξηση των εισιτηρίων τουλάχιστον κατά 10% (αξίωση που εξετάζεται αυτή την περίοδο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας), ισχυριζόμενος ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων των εταιριών «πηγαίνει» στην κάλυψη του λειτουργικού κόστους και στους ναυτιλιακούς πράκτορες! Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ κ. Ζαμπετάκης προχώρησε ακόμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες «δεν έχουν περιθώρια κέρδους»! Στην ημερίδα χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Στεφανίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ