Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι συγκλονιστικές 10 μέρες...

Ογδόντα οκτώ χρόνια από τότε. Ιερή υποχρέωση και καθήκον της εργατικής τάξης να μένει πιστή στη μνήμη και τα οράματα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που σημάδεψε με τη λάμψη και ακτινοβολία της όλον τον 20ό αιώνα και άνοιξε δρόμο και προοπτική για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και την απαλλαγή εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ογδόντα οκτώ χρόνια από τότε που 10 μέρες συγκλόνισαν τον κόσμο στην απέραντη χώρα του Λένιν.

Φόρος τιμής στην Επανάσταση, που μας είπανε πως πέθανε. Φόρος τιμής στη μυσταγωγία της γέννησης, που μας είπανε πως δεν κυοφόρησε. Φόρος τιμής στους συντρόφους που πέθαναν στις φυλακές, στις εξορίες, στις παγωμένες στέπες της Σιβηρίας, που μας είπανε πως δε δικαιώθηκαν. Φόρος τιμής στη φύτρα που έσπειρε τη νέα Ιδέα και μας είπανε πως δε θα φυτρώσει. Φόρος τιμής και σε σένα σύντροφε επαναστάτη, οικοδόμε της ζωής, καβαλάρη του βουνού, λυτρωτή της λευτεριάς, που επιμένεις και θα επιμένεις με πίστη και ιδανικά και τον Αγώνα. Φόρο τιμής για τη μεγάλη πεποίθηση πως οι μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο θα ξανάρθουν..!

Ο κόσμος όμως κινείται και προχωρά, όσον κι αν αυτοί θέλουν να τον αλυσοδέσουν. Ανέτειλε η Μεγάλη Ελπίδα. Μαρξ και Εγκελς και Λένιν και 1917. Η επανάσταση του Ρώσου εργάτη, του Ρώσου μουζίκου. Του μπολσεβίκου... Εμπρός λοιπόν οι δημιουργοί. Εμπρός οι εργάτες στα γιαπιά και τις φάμπρικες. Εμπρός οι αγρότες στα χωράφια και τα κτήματα. Εμπρός οι πρωτοπόροι του πνεύματος, οι σπουδαστές και οι στρατιώτες. Εμπρός να σηκώσουμε τον Ηλιο. Είναι βαρύς κι ασήκωτος και δε γυρίζει.

Θέλει δουλιά και κόπο... «Θέλει νεκροί χιλιάδες να 'ναι στους τροχούς...».

Κι άπλωσαν οι αχτίνες του και λιάστηκε η φτωχολογιά και στα χειμερινά ανάκτορα ανεμίζουν κόκκινες σημαίες..! Λόγος και εικόνα και χρώματα και μουσική και επιστήμη και ορίζοντες ανοιχτοί, Μαγιακόφσκι και Γκόρκι, Αϊζενστάιν και Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ και Τσαϊκόφσκι. Φως στο σκοτάδι. Κατάκτηση του διαστήματος και Γκαγκάριν.

Ο φασισμός πάλι απειλεί να καταπνίξει και να μολύνει ό,τι στέκεται όρθιο. Κρεματόρια και ολοκαυτώματα. Τρόμος, πείνα, ανεργία και θάνατος. Εκατομμύρια οι νεκροί κι άντε πάλι από την αρχή. Αντε πάλι να βάλουμε ένα χεράκι να σηκώσουμε τον Ηλιο. Να σταθούμε εμπόδιο στο πισωγύρισμα. Ανάχωμα στις ορδές τους. Η Νέα Τάξη επιβάλει το δίκιο του ισχυρού, με δόντια κοφτερά μέσα στις σάρκες των Λαών. Ο κόσμος όλος αναστενάζει κάτω από ένα ασήκωτο βάρος.

Δέκα μέρες που ανέτρεψαν το ρουν της Ιστορίας. Δέκα μέρες που γύρισε η Γη τ' απάνω κάτω. Δέκα μέρες που φούσκωσε η παγκόσμια κόκκινη πλημμύρα. Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο...!!!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ